Kan ik mijn familie en vrienden blijven zien?

Als je in een gezinshuis woont, verandert er veel voor jou. Zeker als je verder weg gaat wonen, kan het lastiger zijn om je familie en vrienden van school of je sportclub te blijven zien. Het is wel heel erg belangrijk. Jouw gezinshuisouders en begeleiders zijn verplicht om hun uiterste best te doen om contact te houden. Op deze pagina lees je hier meer over.

Wie maakt de afspraken?

Gezinshuisouders zijn verplicht hun best te doen om contact tussen ouders en kinderen te organiseren. Vaak spreken je ouders en je gezinshuisouders samen af wanneer en waar jullie elkaar zien. Dat heet een bezoekregeling. Soms heeft een kinderrechter hier opdracht voor gegeven. Hoe vaak je contact hebt en waar je elkaar ziet, dat verschilt per situatie. Dit kan bij je ouders thuis zijn, bij je gezinshuisouders of op een andere afgesproken plek. Ook kan het zijn dat je naast het afspreken belt met elkaar.

Wat kan ik zelf doen?  

Het is heel belangrijk dat jij bedenkt hoeveel contact je zou willen. Dit bespreek je met je gezinshuisouders. Soms wil je een tijdje minder contact, soms juist meer. Vertel aan je gezinshuisouders waarom je dit wilt. Zij kunnen dit meenemen in gesprek met je ouders en de gezinsvoogd. Het is wel belangrijk om te weten dat het niet altijd lukt om al jouw wensen te vervullen. Dit komt doordat deze met veel verschillende partijen overlegd moet worden. Toch is het nog steeds belangrijk om ook jouw stem te laten horen!

Tenslotte is het fijn als het duidelijk is wanneer je bezoek mag ontvangen. Na goed overleg stelt de gezinshuisouder of de gezinsvoogd bepaalde voorwaarden en jaarplannen op, zodat jij het antwoord weet op deze vragen:

  • Wanneer mag ik bezoek ontvangen en bellen?
  • Wie komen er op mijn verjaardag?
  • En wie gaat er mee naar ouderavonden op school?

Vertel ook hierin wat jij wilt, zodat ze daar rekening mee kunnen houden.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren