Hoe kun je zorgen dat de hulp aan het gezin aansluit bij de behoeften van het gezin en het gewenste effect heeft?
Verder kijken dan het eigen vakgebied
Problemen op verschillende leefgebieden zijn vaak met elkaar verweven en kunnen elkaar versterken. Dat betekent dat betrokken professionals alert zijn op (problematiek op) andere leefdomeinen en domeinoverstijgend samenwerken. Dan helpt een overzicht van de domeinen waar je samen met het gezin aandacht voor hebt: welke beschermende en risicofactoren spelen er (voor zowel volwassenen als kinderen) en welke expertise is er eventueel nodig?
Lees meer over domeinoverstijgend werken:
- Richtlijn Gezinnen met meervoudige en complexe problemen
- Signalering en triage voor specialistische jeugd-ggz
- Multisignaal: samenwerken via de verwijsindex
- Voor professionals met volwassen cliënten: Handleiding Kindcheck
- De zelfredzaamheid van een meerpersoonshuishouden: ZRM-Huishoudens
Situatie met alle betrokkenen in kaart brengen
'Directe veiligheid' heeft hierbij prioriteit. Werken aan directe veiligheid (veiligheid op korte termijn) betekent het stoppen van de kindermishandeling en/of huiselijk geweld en het beschermen van slachtoffers. Ook het direct ontlasten van gezinsleden hoort hierbij, zoals het aanpakken van bronnen van stress, het bieden van praktische ondersteuning, het opbouwen van een werkrelatie en het motiveren tot hulp. Denk bijvoorbeeld aan het wegnemen van financiële zorgen of het regelen van (andere) woonruimte.
Lees meer over samenwerken aan veiligheid en herstel:
Eén vaste hulpverlener is aanspreekpunt
De vaste hulpverlener investeert in de relatie met de gezinsleden, kent het verhaal van het gezin en de gezinsleden en doet wat nodig is. Hij is nadrukkelijk de 'linking pin' voor het gezin met andere betrokken hulpverleners en instanties. De uitdaging voor de vaste hulpverlener is om de benodigde expertise in te zetten zonder dat het gezin te maken krijgt met veel verschillende of wisselende gezichten.
Hulp is flexibel, langdurig en voor alle gezinsleden
Bij de start van de hulp is deze intensief en gericht op het doen afnemen van stressoren en het versterken van het gezin in alle leefdomeinen. De hulp is gericht op alle gezinsleden. Wanneer mogelijk kan de intensiteit van de hulp afnemen tot langdurige lichte ondersteuning om de verbeterde situatie te behouden en om wanneer nodig flexibel intensievere hulp in te kunnen zetten in één of meerdere leefdomeinen.
Lees meer over effectieve hulp:
Lees ook
-
Integrale samenwerking
Integrale samenwerkingVoor wieProfessionalsBeleidsmakersGezinnen met meervoudige en complexe problemen zijn gebaat bij langdurige, flexibele ondersteuning op meerdere leefdomeinen. Lees hier meer informatie.
-
Samen met het gezin
Samen met het gezinVoor wieProfessionalsHoe help je gezinnen met meervoudige en complexe problemen het best? Door samen te werken. Hier vind je een lijst ter ondersteuning. Lees snel meer.
-
Een lerende aanpak
Een lerende aanpakVoor wieProfessionalsOm stagnerende hulpverlening tegen te gaan is er een nieuwe beweging gestart waarbij een nieuwe mindset tijdens de hulpverlening centraal staat. Lees meer.
-
Problemen op meerdere leefdomeinen
Problemen op meerdere leefdomeinenVoor wieProfessionalsBeleidsmakersSommige gezinnen hebben langdurig meerdere problemen. Hier vind je een overzicht van deze problemen met handige informatie. Bekijk het overzicht.