De uitdaging is een gezamenlijk, samenhangend plan te maken, dat zich richt op alle leefdomeinen en toewerkt naar een eveneens gezamenlijk geformuleerd duurzaam en realistisch perspectief. Het is daarom belangrijk dat hulpverleners samenwerken met gezinnen en hen tijdens het hele proces onderdeel laten zijn van besluitvorming.
Stel jezelf, om echt samen te werken met het gezin, bijvoorbeeld deze of soortgelijke vragen:
- Hoe kan ik de gezinsleden benaderen vanuit mogelijkheden in plaats van problemen?
- Hoe heb ik oog voor het perspectief van alle gezinsleden, ook de kinderen?
- Hoe definieer ik met het gezin zelf wat de problemen zijn en wanneer en door wie waar naar toe gewerkt wordt?
- Hoe praten we samen over veilig opgroeien en hoe werken we, waar nodig als eerste prioriteit, aan directe veiligheid van de gezinsleden?
- Hoe kunnen we er voor zorgen dat de hulp plaatsvindt in de leefwereld van het gezin?
- Hoe evalueren we samen de stappen die gezet zijn en wat dat betekent voor de volgende stap en/of de intensiteit van de hulp?
- Hoe betrek ik de omgeving van deze gezinnen er (weer) bij?
- Hoe verhoud ik mij tot protocollen, regels en afspraken aan de ene kant en 'het goede' kunnen doen in de leefwereld van het gezin aan de andere kant; welke regelruimte heb ik?
Onderstaande richtlijnen dagen uit om in complexe gezinssituaties aan de slag te gaan met bovenstaande en soortgelijke vragen:
- Samen met ouders en jeugdige beslissen over passende hulp
- Gezinnen met meervoudige en complexe problemen
Lees voor meer informatie over samenwerken aan de veiligheid in een gezin Samen werken aan veiligheid en herstel.
Lees ook
-
Integrale samenwerking
Integrale samenwerkingVoor wieProfessionalsBeleidsmakersGezinnen met meervoudige en complexe problemen zijn gebaat bij langdurige, flexibele ondersteuning op meerdere leefdomeinen. Lees hier meer informatie.
-
Wat draagt bij aan passende hulp?
Wat draagt bij aan passende hulp?Voor wieProfessionalsHoe zorg je dat hulp aansluit bij de behoefte van het gezin? Het antwoord is: samenwerken, buiten je vakgebied onderzoek doen & flexibel zijn. Lees hier meer.
-
Een lerende aanpak
Een lerende aanpakVoor wieProfessionalsOm stagnerende hulpverlening tegen te gaan is er een nieuwe beweging gestart waarbij een nieuwe mindset tijdens de hulpverlening centraal staat. Lees meer.
-
Problemen op meerdere leefdomeinen
Problemen op meerdere leefdomeinenVoor wieProfessionalsBeleidsmakersSommige gezinnen hebben langdurig meerdere problemen. Hier vind je een overzicht van deze problemen met handige informatie. Bekijk het overzicht.