Informatie voor ouders over mediagebruik van kinderen
Welkom op de site van het Nederlands Jeugdinstituut. Wat fijn dat je na je bezoek aan 'Ernst, Bobbie en de rest' informatie zoekt over mediagebruik van kinderen en hoe je hiermee om kunt gaan.
In de voorstelling was te zien hoe Ernst en Bobbie fan worden van de influencers Gertje en Bertje. Misschien zijn jouw kinderen ook fan van een influencer. En de kans is groot dat ze regelmatig media gebruiken.
Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen van ouders over mediagebruik van hun kinderen. Ook delen we handige tips over mediaopvoeding, een leuke quiz en meer.
Veelgestelde vragen
Mijn kind kijkt alles van een influencer. Wat kan ik doen?
Een influencer deelt dingen die interessant zijn voor je kind. Dat kan gaan over hun leven, over producten of andere dingen. Je kind kijkt misschien vlogs op YouTube of reels op TikTok en Instagram. Deze filmpjes kunnen invloed hebben op je kind. Onderstaande tips kunnen helpen hiermee om te gaan.
Kijk af en toe mee
Vraag je kind eens of je mee mag kijken met een vlog of enkele reels. Vraag wat het leuk vindt aan de filmpjes die ze zien. Komt het omdat de influencer leuke dingen doet? Of kijkt die omdat vrienden of klasgenoten ze ook kijken? Probeer zonder oordeel mee te kijken en vooral oprechte interesse te tonen. Hiermee zorg je ervoor dat je kind de ervaringen die het online heeft kan blijven delen met je.
Leer samen kritisch kijken
Niet alles wat gedeeld wordt door influencers is op waarheid gebaseerd. Het is goed om je kind hier bewust van te maken. Leg bijvoorbeeld uit dat je posts die reclame bevatten meestal kan herkennen aan de hashtags #spon of #ad. Of dat wat ze zien van tevoren is bewerkt en bedacht.
Wissel je ervaringen uit met andere ouders
Wanneer jouw kind een influencer volgt, is de kans groot dat andere kinderen dit ook doen. Ze sturen elkaar namelijk filmpjes door, of kijken deze samen tijdens het spelen. Het delen van je ervaringen met andere ouders geeft misschien eerder zicht op dat er content wordt gedeeld die niet geschikt is. Als jullie bepalen dat iets niet meer gekeken mag worden, leg dit dan ook uit aan de kinderen. Zomaar verbieden maakt het juist aantrekkelijker om stiekem te blijven kijken.
Lees meer over wat influencers precies zijn bij Hoe ga ik als ouder om met influencers?
Vergelijk een influencer met een sporter of zanger
Een influencer kan, net zoals een sporter, zanger of acteur, een idool zijn voor je kind. Idolen en rolmodellen leren je kind iets over zichzelf: wat ze leuk vinden, bij wie ze willen horen of wat ze later willen worden.
Je bent zelf waarschijnlijk ook weleens fan geweest van iemand. Een influencer hiermee vergelijken kan het makkelijker maken om je kind te begrijpen. Ook kan deze vergelijking je helpen in je handelen. Welke overwegingen maak je als je kind bijvoorbeeld alles wil weten van een voetballer? En allerlei spullen wil kopen van deze voetballer? De keuzes die je hierin zou maken, kun je ook toepassen als dit voor een influencer geldt.
Hoe lang mag mijn kind achter een beeldscherm?
Als ouder bepaal je zelf hoeveel schermtijd jij genoeg vindt voor je kind. Voor het ene gezin werkt het om duidelijke afspraken over schermtijd te maken, bij het andere gezin is dit niet zo. Om je weg hierin te vinden kan het helpen om met onderstaande tips te experimenteren.
Focus niet op schermtijd, maar op mediamomenten
Kijk naar de manier waarop jullie media gebruiken in het gezin: gebruiken jullie het als sociale activiteit door samen een film te kijken, of gebruikt je kind media vooral alleen?
Wanneer je een uur schermtijd verdeelt over de hele dag, waarbij je een deel ook samen media gebruikt, is dit anders dan wanneer je kind een uur lang alleen achter een scherm zit.
Wat werkt om de juiste schermtijd te vinden is per gezin verschillend. Let er vooral op dat er een goede balans ontstaat voor jou en je kind tussen schermgebruik en andere activiteiten. Dat betekent genoeg tijd voor onder andere buitenspelen of boekjes lezen, maar ook slapen.
De 20-20-2-regel
Gebruik de 20-20-2-regel. Dat betekent na elke 20 minuten op een scherm, je kind minimaal 20 seconden wegkijkt én 2 uur beweegt door bijvoorbeeld naar buiten te gaan.
Focus op andere activiteiten
Leg de focus op activiteiten waar geen scherm bij nodig is. Maak, eventueel samen met je kind, een lijst met activiteiten die jullie leuk vinden om te doen. Het helpt om smartphones, tablets en andere schermen standaard uit het zicht te halen. Leg in plaats hiervan bijvoorbeeld knustelspullen en ander speelgoed juist in het zicht.
Laat je inspireren
Misschien ken je wel ouders van wie de kinderen weinig gebruik maken van schermen. Vraag hen eens hoe zij dit aanpakken. Hebben ze duidelijke regels over tijd? En wat werkt daarin voor hun wel en niet? Dat kan helpen om te bepalen wat voor jullie kan werken.
Er bestaan ook algemene adviezen en afspraken over schermtijd per leeftijd. Deze lees je op de pagina Hoe lang mag mijn kind per dag achter een beeldscherm?
Meer tips over hoe je jouw kind kunt begeleiden bij het gebruiken van media lees je op Hoe help ik mijn kind verantwoord media te gebruiken?
Of bekijk de tips van Netwerk Mediawijsheid:
Video bekijken? Dan vragen we je eerst toestemming te geven voor het plaatsen van marketingcookies door derden. Of bekijk de video via https://www.youtube.com/watch?v=ZKPJdxpzG2Q
Videobeschrijving
Media hebben effect op je kind. Ze kunnen jou en je kind helpen ontspannen, maar ook een bron van onrust zijn. Wanneer hebben welke media het juiste effect? En wanneer kun je beter even zonder? Met concrete tips vinden je kind en jij de juiste balans voor jullie situatie. In deze video worden drie tips uitgelicht.
Hoe kies ik geschikte media voor mijn kind?
Bepalen of bepaalde films, series of apps geschikt zijn voor je kind, kan moeilijk zijn. Hoe doe je dat?
Bespreek het met elkaar
Je kind vraagt vaak zelf of het wel of niet iets mag zien of doen. Vraag eens aan je kind waarom het een bepaalde film wil zien. Als het kan uitleggen waarom ze iets leuk lijkt, dan kan dat helpen om te bepalen of ze iets mogen zien.
Twijfel je, kijk dan samen een aflevering, trailer of uitlegvideo.
Gebruik adviezen van experts
Er zijn verschillende plekken waar adviezen worden gegeven over of iets voor een bepaalde leeftijd geschikt is.
Televisie, series en films
Zo staat bij televisie, series en films altijd een leeftijdsindicatie die informeert tot welke leeftijd beelden schadelijk kunnen zijn voor kinderen. Informatie hierover vind je op Kijkwijzer.nl.
Games
Om te zien of een game die jouw kind wil spelen geschikt is kun je terecht op Gamewijzer.nl.
Bij Gamewijzer vind je alles wat je als wilt weten over populaire games.
Andere media
Voor informatie over andere media kun je ook kijken op de mediagids van MediaSmarties.
En vaak kun je voor tips en adviezen ook terecht bij de bibliotheek.
Leg uit als iets niet mag
Mag je kind iets niet kijken of doen? Leg dan ook uit waarom dat is. Zomaar verbieden maakt het aantrekkelijker voor je kind om iets stiekem toch te doen.
Op de pagina Welke apps, websites, games en series zijn geschikt voor mijn kind? vind je meer informatie over geschikte media per leeftijd.
Test je kennis
Doe de quiz over mediagebruik van kinderen. De quiz duurt 5 tot 10 minuten.
Meer handige tips
Ieder kind groeit op met media. Wil je meer weten over wat je kind leuk vindt aan media en wat je daar als ouder mee kunt? Lees dan:
Peuter | Opgroeien met mediaKleuter | Opgroeien met mediaKind 6-10 jaar | Opgroeien met media
Bekijk ook de handige tips van Netwerk Mediawijsheid:
Video bekijken? Dan vragen we je eerst toestemming te geven voor het plaatsen van marketingcookies door derden. Of bekijk de video via https://www.youtube.com/watch?v=bZc8fT4ODHU
Videobeschrijving
Media hebben effect op je kind. Ze kunnen jou en je kind helpen ontspannen, maar ook een bron van onrust zijn. Wanneer hebben welke media het juiste effect? En wanneer kun je beter even zonder? Met concrete tips vinden je kind en jij de juiste balans voor jullie situatie. In deze video worden drie tips uitgelicht.
Alle tips om samen ontspannen om te gaan met media lees je op Mediaukkiedagen.nl.
Hulp of advies nodig?
Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.