Wat betekenen de excuses voor het slavernijverleden voor mij?

Nederland heeft officieel excuses aangeboden voor het slavernijverleden en het koloniale verleden. De regering heeft besloten dat te doen, omdat het slavernijsysteem en de koloniale overheersing miljoenen mensen grote en blijvende schade hebben toegebracht. Wat betekent dit voor jou als jongere?

Stilstaan bij de excuses voor het slavernijverleden

Misschien heb je nog niet eerder echt stil gestaan bij het slavernijverleden en ben je nu benieuwd wat het aanbieden voor excuses eigenlijk betekent voor jou. Of misschien speelt het wel een rol in jouw leven of zit je met vergelijkbare vragen. Of je wilt erover in gesprek of je er graag wat meer in verdiepen. Op deze pagina geven we daar meer informatie over. Ook geven we tips hoe je hier met anderen over in gesprek kunt gaan.

Waarom zijn de excuses belangrijk en wat betekent het voor mij?

Met het aanbieden van excuses geeft Nederland erkenning aan het leed dat is aangericht. Het koloniale en slavernijverleden heeft gevolgen tot op de dag van vandaag. Het werkt op meerdere manieren door in het heden.

Het is belangrijk om te weten dat de excuses volgens de regering een eerste stap is. Dat betekent dat de regering het belangrijk vindt hier vervolg aan te geven. Bijvoorbeeld door slavernij en het koloniale verleden een stevigere plek te geven in het onderwijs.

Ook in de media is er meer aandacht voor de slavernij en het koloniale verleden. Ook culturele instellingen geven er meer aandacht aan bijvoorbeeld in de vorm van theatervoorstellingen. Dit vergroot de kennis en bewustwording. Aan de ene kant over deze geschiedenis, waar lang te weinig aandacht voor is geweest. Aan de andere kant over de gevolgen van deze geschiedenis in het leven van nu. Denk bijvoorbeeld aan discriminatie die mensen nog steeds ervaren op verschillende gebieden.

Er wordt nog veel gesproken over welke kennis nog ontbreekt en wat er aan bewustwording en herstel nog nodig is, bijvoorbeeld op scholen. En hoe dit het beste aangepakt kan worden.

Hoe ga ik met anderen in gesprek over het slavernijverleden?

Praten over het slavernijverleden kan veel emoties oproepen. Het raakt mensen verschillend in hun familiegeschiedenis en ervaringen in het dagelijkse leven. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden.

Het kan ook voorkomen dat je merkt dat je anders over sommige dingen denkt dan een ander. Onthoud dat dit niet per se erg is. Het is wel belangrijk om altijd respectvol te blijven en je in te leven in een ander. Omdat er lang weinig aandacht is geweest voor het slavernijverleden, weten mensen hier soms nog weinig over. Het helpt om open vragen te stellen en jezelf meer te verdiepen in dit verleden en de gevolgen daarvan. Ook kan het helpen om een gemeenschappelijke basis te vinden: richt je op waar jullie het met elkaar over eens zijn in plaats van de verschillen.

Tot slot is het belangrijk om van elkaar te blijven leren, nieuwsgierig te blijven en niet elkaar te willen overtuigen. Blijf in gesprek, wissel met elkaar bijvoorbeeld interessante artikelen of filmpjes uit. De gelijkwaardigheid van mensen is een belangrijk universeel principe. Als je mensen tegenkomt die het daar niet mee eens zijn, hoef je daar niet mee in discussie te gaan. De tips die hier genoemd zijn gaan vooral over redelijke verschillen waar je met elkaar over in gesprek kunt gaan.

Hoe kan ik mij nog meer verdiepen in het slavernijverleden?

Op de pagina Waar kun je als jongere terecht met vragen over het slavernijverleden? vind je een verzameling van kennisbronnen en links naar websites die je op pad helpen om bijvoorbeeld je eigen familiegeschiedenis in te duiken.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren