Waar kun je als jongere terecht met vragen over het slavernijverleden?

De Nederlandse regering heeft excuses aangeboden voor het slavernijverleden. Daar is veel discussie over. Heb je er vragen over? Hieronder vind je korte antwoorden op vragen die vaak worden gesteld. Met links naar meer informatie.

Waar kan ik meer vinden over het slavernijverleden?  

  • Op de website NPO Kennis wordt uitgelegd wat het slavernijverleden was en hoe het nu nog doorwerkt.
  • Ga eens op bezoek bij het Tropenmuseum.
  • Op de website Slavernij en Jij vind je kennis en ervaringsverhalen over de slavernij.
  • Op de website Canon van Nederland kun je meer leren over de geschiedenis.

Wat merk je nu nog van het slavernijverleden? 

Het slavernijverleden van Nederland is een gevoelig onderwerp. Mensen uit Afrika en Azië werden in slavernij gehouden en moesten in verschrikkelijke omstandigheden leven. Handelaren verdienden er veel geld mee. Er zijn nog steeds machtsverschillen tussen mensen van kleur en witte mensen. Daarnaast komen vooroordelen en racisme nog veel voor.

Meer informatie hierover kun je vinden op:

  • NPOKennis.nl. Hier wordt uitgelegd wat je nu nog merkt van het slavernijverleden.
  • SlavernijenJij.nl. Hier lees je ervaringsverhalen over wat mensen nu nog merken van de slavernij.

Waarom heeft Nederland excuses aangeboden? 

Racisme, vooroordelen en economische ongelijkheid op grond van huidskleur of afkomst bestaan nog steeds. Door excuses aan te bieden zegt de Nederlandse regering dat het slavernijverleden heel erg verkeerd was. Die boodschap is niet alleen bedoeld voor de nakomelingen van mensen die in slavernij werden gehouden, maar ook voor de nakomelingen van mensen die anderen in slavernij hielden en voor andere witte Nederlanders.  

RADAR legt in vijf vragen uit hoe het zit met die excuses en geeft lees-, kijk- en luistertips.

Hoe kan ik met mensen praten over het slavernijverleden?  

Om thuis of in de klas over het slavernijverleden te praten kun je lesmateriaal gebruiken.  

Wordt er op je school geen aandacht aan het slavernijverleden besteed? Misschien kun je zelf aan je docent voorstellen om het er in de klas over te hebben. Je kunt bijvoorbeeld iets organiseren op 1 juli.

Waar kan ik informatie vinden over mijn eigen voorouders? 

Wil je meer weten over jouw voorouders in de tijd van de slavernij en het kolonialisme? Gebruik dan verschillende bronnen: 

Vraag familieleden ernaar  

De eerste stap in je zoektocht is familieleden naar je familiegeschiedenis te vragen. Misschien heeft iemand al een keer onderzoek gedaan naar jullie voorouders. Het kan wel moeilijk zijn om erover te beginnen. Misschien willen je familieleden het hier helemaal niet over hebben. Dan kan het helpen om te laten zien dat je geïnteresseerd bent en hen er niet hard mee te confronteren. De geschiedenis deel je wel met elkaar, maar het kan sterk verschillen hoe je die ervaart. Probeer dus respect te hebben voor de wensen van je familie.    

Zoek in online archieven 

In het Nationaal Archief kun je documenten bekijken uit verschillende instellingen in Nederland, Engeland, Guyana en Suriname die te maken hebben met het Nederlandse slavernijverleden. Het is handig als je de namen van je voorouders kent, want die kun je dan als zoekterm gebruiken.

Je kunt ook kijken op Wie Was Wie. Daar kun je bijvoorbeeld namen invoeren en informatie vinden over geboorte, overlijden, huwelijk of andere notariële documenten. Eventueel kun je ook in oude krantenartikelen zoeken.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren