Hoe kan ik hulp combineren met school?
Soms is het lastig om hulp te combineren met andere dingen, zoals een bijbaan, sport en andere hobby's. Het kan ook moeilijk zijn om hulp te combineren met school. Misschien heb je niet genoeg tijd voor je huiswerk. Of je bent bang dat de hulp veel energie kost. Waar kun je dan naartoe met je vragen?
Als je je zorgen maakt
Als je je zorgen maakt over het combineren van hulp en school, kun je het volgende doen:
- Vertel aan je ouders waarover je je zorgen maakt. Ook als je al 16 jaar bent en zelf mag beslissen over de hulp. Je ouders kunnen samen met jou kijken hoe ze jou het beste kunnen helpen.
- Als je er niet met je ouders over wil of kan praten, praat er dan eerst over met de hulpverlener. Die kan samen met jou nadenken. De hulpverlener kan ook contact opnemen met jouw school en ouders om afspraken te maken.
- Ga naar iemand op school die er is om jou te helpen bij vragen die niet alleen over school gaan. Bijvoorbeeld een mentor, zorgcoördinator of een schoolmaatschappelijk werker. Als jouw school zo iemand niet heeft, kun je vaak terecht bij een afdelingsleider, decaan, teamleider of vertrouwenspersoon.
- Scholen moeten ervoor zorgen dat iedereen goed onderwijs krijgt, ook als extra ondersteuning nodig is. De school moet dus kijken hoe ze jou het beste kunnen helpen om school en hulpverlening te combineren. Meestal wil de school dan samenwerken met je ouders en de hulpverlener.
Als je vaak niet naar school kunt door de hulp
Kun je door de hulp die je nodig hebt niet altijd naar school? Praat er dan over met de hulpverlener en je ouders. Samen kunnen jullie bedenken hoe je dit aan de school kunt uitleggen en wat wel en niet verteld hoeft te worden over de hulp.
Soms is het mogelijk om de hulp tijdens schooltijd te krijgen, maar dat hangt af van de situatie. Meestal moeten er afspraken gemaakt worden tussen de hulpverlener, jouw school en soms ook jouw ouders. Totdat je 16 jaar wordt, ben je verplicht om naar school te gaan. Soms moet ook de leerplichtambtenaar bij deze afspraken betrokken worden.
Als je je ouders niet kunt of wilt betrekken bij de hulp
Ben je 16 jaar of ouder en heb je zelf de hulp geregeld? Dan hoef je dat niet aan je ouders te vertellen als jij dat niet wilt. Het is dan slim om samen met de hulpverlener en iemand op school uit te zoeken hoe jij de combinatie van hulp en school goed kunt regelen. Het is belangrijk dat je uitlegt waarom je niet wilt dat je ouders iets weten over de hulp.
Vanaf 16 jaar moet je eerst toestemming geven voordat je ouders jouw medisch dossier mogen bekijken. Als je 12 en 16 jaar bent, moet dat ook. Maar dan hebben je ouders wel recht op bepaalde informatie uit het dossier. Dit komt doordat zij voor je 16e ook toestemming moesten geven voor de hulpverlening.
Als je je thuis niet veilig voelt
Kun je niet met je ouders praten, omdat het thuis niet goed gaat of omdat je je niet veilig voelt? Lees dan hier wat je kunt doen: Wat kan ik doen als het thuis niet goed gaat?
Als je je niet goed voelt
Schaam je je voor de hulp die je krijgt en weet je niet hoe je dit aan jouw klasgenoten moet vertellen? Of zit je gewoon niet lekker in je vel? Vertel dit dan altijd aan de hulpverlener, je ouders of iemand op school die er is om jou te helpen. Als zij weten wat jij lastig vindt aan het combineren van school en hulpverlening, kunnen ze samen met jou kijken hoe ze jou het beste kunnen helpen.
Wil jij meer weten over hoe je met iemand kunt praten over hoe jij je voelt? Kijk dan hier: Praten over hoe je je voelt.
Meer informatie
Voor tips over gesprekken over hulp op school kun je hier kijken: Hoe beslis ik mee over hulp op school?
Voor meer informatie over psychische klachten en school kun je hier kijken: Brainwiki.
De inhoud van deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Landelijk Kenniscentrum LVB en Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.
Lees ook
-
Hoe kan ik meepraten over de hulp die ik krijg?
Hoe kan ik meepraten over de hulp die ik krijg?Voor wieJongerenAls je hulp nodig hebt, wil je graag je eigen verhaal vertellen. En dat naar jouw mening of vragen wordt geluisterd.
-
Welke hulp is er voor mij?
Welke hulp is er voor mij?Voor wieJongerenWaar vind je hulp als het niet goed met je gaat? En welke hulp past bij jou en jouw situatie?
-
Wat als je moet wachten op hulp?
Wat als je moet wachten op hulp?Voor wieJongerenAls je hulp nodig hebt, wil je dat die snel begint. Helaas is de kans groot dat je moet wachten.
Hulp of advies nodig?
Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.