Wat als je moet wachten op hulp?

Als je hulp nodig hebt, wil je graag dat het snel begint. Maar soms moet je lang wachten voordat je naar een hulpverlener kunt. Er is dan een wachtlijst. Wat kun je dan doen?

Andere manieren van ondersteuning

Als je nog niet meteen hulp kunt krijgen, zijn er toch manieren om ondersteuning te krijgen. Je kunt zelf een aantal dingen doen, maar er zijn ook andere soorten hulp die misschien eerder beschikbaar zijn. Het is belangrijk om samen met mensen die je vertrouwt te kijken naar wat mogelijk is.

Hulp via de huisarts

Als je lang moet wachten, is het slim om naar de huisarts te gaan. De huisarts weet welke soorten hulp er in jouw omgeving beschikbaar zijn en kan kijken wat er mogelijk is terwijl je wacht. Soms biedt de hulpverlener bij wie jij je hebt aangemeld bijvoorbeeld online hulp aan. Daarmee kun je alvast zelfstandig aan de slag terwijl je wacht. Of misschien weet je huisarts nog een andere plek waar je heen kunt.

De huisarts kan ook kijken of je terechtkunt bij een praktijkondersteuner voor jongeren (POH'er). Dat is iemand die samenwerkt met de huisarts en veel weet over psychische klachten bij jongeren. Met deze persoon kun je een aantal gesprekken hebben over je klachten en hoe je ermee kunt omgaan. Ook kunnen jullie samen kijken naar andere mogelijkheden voor hulp.

Wachtlijstbemiddeling

Sommige zorgverzekeraars kunnen helpen als er een wachtlijst is. Op de website van je zorgverzekeraar kun je lezen hoe je dit kunt aanvragen. Je kunt ook bellen met je zorgverzekeraar. Die kan dan kijken of er een andere hulpverlener in jouw omgeving is die dezelfde soort hulp aanbiedt en waar je misschien eerder terechtkunt.

De wachttijd doorkomen

Terwijl je op een wachtlijst staat, kun je zelf ook iets doen:

  • Online platforms zoals Jongeren Hulp Online kunnen je helpen om in contact te komen met iemand die naar jou luistert en met wie je kunt praten als het niet goed gaat. Dit zijn vrijwilligers, ervaringsdeskundigen en professionele hulpverleners. Bij Hoe kan ik meepraten over de hulp die ik krijg? vind je meer informatie over de verschillende mogelijkheden.
  • De organisatie wijzijnMIND is er voor iedereen met psychische klachten. MINDyoung is speciaal bedoeld voor jongeren, en ook Brainwiki is voor jongeren. Op deze sites staat veel informatie over de klachten die je kunt hebben en tips om ermee om te gaan.
  • Op MINDPlatform staat uitleg en advies over wat je allemaal kunt doen als je op een wachtlijst staat. Bij MINDKorrelatie kun je misschien een paar gesprekken krijgen totdat de hulp start.
  • De hulpverlener bij wie je je hebt aangemeld, kan je ook meer informatie geven over andere soorten hulp terwijl je wacht.
  • Bij Mentaal Vitaal vind je tips, zelftesten, oefeningen en keuzehulpen om aan de slag te gaan met je mentale gezondheid.

Als het slechter met je gaat

Als je merkt dat het slechter met je gaat en dat je klachten snel erger worden, is het goed om dit te vertellen aan iemand die je vertrouwt. Dat kunnen je ouders zijn, je mentor of een goede vriend of vriendin. Zij kunnen jou dan steunen en meedenken over wat je kunt doen.

Ook is het verstandig om dit te bespreken met je huisarts. Misschien kun je dit samen doen met iemand die je goed kent. De huisarts kan dan kijken welke hulp je op dat moment nodig hebt. Soms kan je huisarts proberen te regelen dat je eerder terechtkunt bij een hulpverlener. Of dit lukt hangt af van je situatie en je klachten. De huisarts kan je in ieder geval helpen bij het zoeken naar andere soorten ondersteuning terwijl je nog moet wachten.

De inhoud van deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Landelijk Kenniscentrum LVB en Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren