Geldzorgen geven jou en je gezin veel stress. Dat is niet gek, want als ouder heb je veel aan je hoofd. Je maakt je zorgen over de toekomst. Hoe zorg je ervoor dat je kind daar zo weinig mogelijk van merkt?
Zorg goed voor jezelf
Je kunt meer hebben als je gezond bent en goed eet, slaapt, beweegt en ontspant. Dat is extra moeilijk als je geldzorgen hebt. Maar steun, afleiding en ontspanning helpen echt. Ook bij het opvoeden.
Het kan dat je ondanks alle goede zorgen voor jezelf je toch een keer boos wordt. Probeer het dan goed op te lossen:
- Zoek steun bij mensen die je kent. Zoals je partner, familie of vrienden
- Praat erover met je kind
- Leg je kind uit dat je soms gestresst bent.
- Zeg sorry als dit nodig is.
- Maak het weer goed. Knuffel, klets, lach samen en wees niet te streng voor jezelf en elkaar.
Daarna kun je op een rustig moment een plan maken om zo'n uitbarsting een volgende keer te voorkomen of minder heftig te maken. Spreek met elkaar af dat jullie proberen elkaar te begrijpen, ook als iemand boos wordt. Zeg dan bijvoorbeeld: 'Volgens mij wordt het je even te veel. Zullen we een time-out doen?'
Praat erover met je kind
Het kan dat je je schaamt voor armoede. Dat gebeurt ook bij kinderen en jongeren. Maak geldzorgen daarom in je gezin bespreekbaar. Laat zien dat je je er niet voor hoeft te schamen of te verbergen:
- Wees eerlijk tegen je kinderen als jullie iets niet kunnen doen door geldgebrek. Laat je kinderen weten dat het niet hun schuld is. En dat zij niet verantwoordelijk zijn voor de oplossing. Wel kun je samen proberen iets leuks te bedenken dat weinig of geen geld kost.
- Het allerbelangrijkste voor kinderen is dat ze thuis liefdevol opgroeien. Hoe jij omgaat met je kinderen is belangrijker dan de spullen die zij krijgen en de dingen die je met hen doet. Kijk voor tips bij Opvoeden en ouderschap.
Tips van ervaringsdeskundige
Geef je kinderen mee dat het niet belangrijk is wat een ander over ze denkt, wel hoe ze over zichzelf denken. Dat is een van de tips die Angela op basis van haar ervaringen met armoede geeft.
Doe het niet alleen
Het is niet erg om hulp te vragen aan anderen. Laat bijvoorbeeld andere opvoeders die je kent, het wijkteam of de huisarts je helpen. Doe dat zeker als je steeds meer stress krijgt en er slecht van slaapt of weinig kunt hebben.
Als het niet goed met je gaat
Merk je dat het niet goed met je gaat? Er staan organisaties voor je klaar om je te helpen. Ben je in je buurt op zoek naar hulp bij het opvoeden? Op Groeigids.nl kun je jouw gemeente invullen om de website en het telefoonnummer te vinden van een organisatie waarbij jij terechtkunt. Je kunt ook anoniem contact opnemen met De Oudertelefoon.
Veel mensen vinden het lastig om te praten over hun problemen. Daarom kun je ook anoniem deelnemen aan Online zelfhulp bij mentale problemen of verslaving.
Lees ook
-
Hulp voor als je te weinig geld hebt
Hulp voor als je te weinig geld hebtVoor wieOudersAls je voor je kind iets niet kunt betalen, kun je gebruikmaken van regelingen. Lees waar je terecht kunt.
-
Met anderen praten over mijn geldzorgen
Met anderen praten over mijn geldzorgenVoor wieOudersHet is niet altijd makkelijk om over je geldzorgen te praten. Toch kan het goed zijn om mensen die je vertrouwt wel over je problemen te vertellen.
-
ErvaringenVeel kinderen zijn niet eens in Maastricht geweest, waarom ga je als school niet daarheen?
Riane heeft leren omgaan met leven met geldzorgen. Maar haar dochter had ze zoveel meer gegund.
-
ErvaringenNetwerken is heel belangrijk om te zorgen dat je niet eenzaam wordt.
Het is niet altijd makkelijk om kleine dingen te waarderen als je arm bent. Angela, moeder van een samengesteld gezin, vertelt erover.
Hulp of advies nodig?
Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.