Met anderen praten over mijn geldzorgen
Het is niet altijd makkelijk om over je geldzorgen te praten. Misschien vertel je anderen liever niet over je situatie. Of ben je bang dat je niet begrepen wordt. Toch kan het helpen om over je problemen te praten met mensen die je vertrouwt.
Praten voorkomt eenzaam gevoel
Door geldzorgen heb je vaak minder contact met andere mensen. Omdat je bijvoorbeeld minder vaak mee kunt doen aan dingen die geld kosten. Het kan dat je je hierdoor terugtrekt. Dat is begrijpelijk. Maar het kan ervoor zorgen dat je steeds vaker alleen bent. Daardoor ontmoet je geen nieuwe mensen en heb je minder contact met de mensen die je al kende. Voor je het weet, voel je je dan eenzaam.
Tips van ervaringsdeskundige
'Probeer je over je schaamte heen te zetten als je in geldzorgen leeft. Als je er niet over praat, kunnen anderen er ook geen rekening mee houden,' adviseert ervaringsdeskundige Riane.
Je omgeving inschakelen
Wanneer je met steeds minder mensen omgaat, weten ook steeds minder mensen hoe het met je gezin gaat. Daardoor krijg je ook minder hulp. Terwijl mensen in je omgeving je misschien graag willen helpen. Door hun hulp wordt de druk op jou minder. En voor je kinderen is het goed als een volwassene buiten het gezin hen steun geeft.
Tips van ervaringsdeskundige
'Vrijwilligerswerk kan een manier zijn om een sociaal netwerk op te bouwen,' zegt ervaringsdeskundige Angela.
Contact met andere ouders
Op ontmoetingsplekken in je eigen buurt kun je ouders vinden die in dezelfde situatie zitten als jij. Vaak kun je daar je verhaal kwijt, omdat deze ouders je begrijpen. Je merkt daar dat je niet alleen bent. En misschien heb je wat aan elkaars adviezen.
In veel gemeenten besteden buurt- en ouderverenigingen ook aandacht aan armoede, schulden en geldzorgen.
Het kan ook fijn zijn om gewoon samen met andere ouders iets te doen in de buurt of in de speeltuin.
Depressieve gedachten
Krijg je door je geldzorgen depressieve gedachten en zie je het niet meer zitten? Je kunt altijd chatten met medewerkers van 113, de landelijke stichting voor zelfmoordpreventie. Je kunt ook anoniem bellen via 0800-0113.
Lees ook
-
Hulp voor als je te weinig geld hebt
Hulp voor als je te weinig geld hebtVoor wieOudersAls je voor je kind iets niet kunt betalen, kun je gebruikmaken van regelingen. Lees waar je terecht kunt.
-
Geldzorgen, stress en het gezin
Geldzorgen, stress en het gezinVoor wieOudersGeldzorgen zijn stressvol voor jou als ouder en je gezin. Hoe zorg je ervoor dat je kind daar zo weinig mogelijk van merkt?
-
Verhalen over armoede
Verhalen over armoedeSteeds meer gezinnen leven met geldzorgen. Hoe is het om met geldzorgen te leven en wat kun je doen om kinderarmoede tegen te gaan?
Hulp of advies nodig?
Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.