Hoe ga ik om met iemand die ADHD heeft?

Wat kun je doen als je weet dat iemand ADHD heeft? Hoe kun je het beste reageren? En hoe kun je iemand helpen om gewoon mee te doen, thuis, op school, in je sportteam of je vriendengroep?

Hoe kan ik het beste reageren op druk gedrag?

Reageren op het drukke of impulsieve gedrag van iemand met ADHD heeft meestal pas zin als iemand weer rustig is en je kunt vragen wat er aan de hand was. Laat merken dat je het begrijpt dat iemand zo reageert op spannende of onduidelijke situaties. En biedt aan om in zulke situaties te helpen. Bedenk dat iemand met ADHD niet expres erg druk of impulsief is. Simpel gezegd: iemand met ADHD heeft last van een erg vol hoofd. Daardoor is het lastiger om op te letten. Ook gedraagt iemand zich drukker en doet vaker dan anderen dingen zonder erbij na te denken. Vraag je af wat je zelf zou doen als je ADHD had. Je inleven maakt het makkelijker om je niet aan het gedrag te ergeren of boos te worden.

Hoe kan ik iemand met ADHD helpen?

Je kunt iemand met ADHD helpen als je weet wat voor die persoon lastig is. ADHD is voor iedereen anders. Praat daarom met de persoon met ADHD over wat lastig gaat en hoe je het beste kunt helpen. Doe dit op een rustig moment. Je kunt hiervoor samen de vragen en tips voor lastige momenten doorpraten. En bespreken hoe jij daarbij kunt helpen. Spreek bijvoorbeeld af dat je een seintje geeft als je denkt dat iemand te druk is of te snel reageert. Kijk ook samen naar wat wél goed gaat en probeer dat aan te moedigen.

Behandel iemand met ADHD niet als iemand die ziek is, maar als iemand die snel een vol hoofd heeft. Het kan helpen om situaties rustiger, duidelijker en overzichtelijker te maken. Bijvoorbeeld zo:

  • Zorg voor een rustig plekje waar iemand even heen kan als het hoofd te vol voelt.
  • Of ga lekker samen naar buiten en raak energie kwijt met spelen of sporten.
  • Maak duidelijke afspraken, bijvoorbeeld als je samen gaat werken. Wie doet wat? En wanneer moet het af zijn?
  • Help om grote taken in kleinere stapjes op te breken en die onder elkaar te zetten. Vaak is het fijn om de stappen te kunnen zien, bijvoorbeeld op een planbord of in een agenda.

En niet te vergeten: geef aandacht aan wat iemand leuk vindt of goed kan. Sta daar eens samen bij stil en geef complimenten voor dingen die goed gaan. Dat is fijn om te horen en geeft zelfvertrouwen.

Op Brainwiki vind je algemene informatie over ADHD.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren