Heb ik ADHD?

Voel je je wel eens druk in je hoofd? Of wil je veel meer en vaker bewegen dan je leeftijdsgenoten? Reageer je vaak supersnel zonder na te denken, waar je later spijt van hebt? Of vind je het moeilijk om je aandacht ergens lang genoeg bij te houden? Dan kan het zijn dat je ADHD hebt. Wat betekent dat en hoe komt dat?

Waaraan herken ik ADHD?

ADHD herken je aan druk gedrag, ondoordacht gedrag en concentratieproblemen. 

  • Druk gedrag herken je vooral aan niet stil kunnen zitten, veel willen bewegen. 
  • Ondoordacht gedrag herken je aan snel op dingen reageren zonder eerst na te denken, veel praten en dingen eruit flappen. 
  • Concentratieproblemen herken je aan een vol hoofd hebben en het moeilijk vinden om ergens lang genoeg aan te werken om het af te maken. Ook kan het lastig zijn bij het leren van nieuwe dingen en het uitvoeren van opdrachten.

Bij ADHD zie je dit gedrag voor langere tijd steeds terugkomen. En je ziet het in verschillende situaties en omgevingen. Ook heb je er veel last van in je dagelijkse leven.

Als er vooral problemen zijn met je aandacht vasthouden en je concentreren, dan werd dat vroeger ADD genoemd. Nu heet dat: ADHD onoplettende presentatie.  

Bij veel mensen zie je de kenmerken van ADHD en ADD al voordat je 12 jaar bent. De klachten worden vaak minder als je ouder wordt. Dat geldt vooral voor het drukke gedrag. De klachten kunnen ook minder worden als jij en de mensen in je omgeving ermee om leren gaan. 

Hoort het er niet ook gewoon bij?

Druk gedrag, ondoordacht gedrag en moeite met concentreren, dat hebben alle kinderen en jongeren wel eens. Dat hoort ook bij opgroeien. Soms heb je geen zin om te doen wat er van je verwacht wordt.  En soms heb je juist zoveel energie en ideeën dat je overal op wilt reageren.

Het wordt een probleem als jij zelf veel last krijgt van dit gedrag. Omdat je bijvoorbeeld vaak ruzie krijgt met anderen, of te grote risico's neemt. Of als je snel afgeleid bent en het daardoor niet lukt om ergens mee te beginnen of het af te krijgen. Als dat lang doorgaat krijg je problemen, thuis, op school en in je vrije tijd. Daardoor kun je je niet op dezelfde manier ontwikkelen als andere jongeren. 

Heb je ADHD?

Heb je zelf last van de dingen hierboven? Dan is het fijn als je hulp kunt krijgen. Praat eens met mensen die jou goed kennen. Bijvoorbeeld je ouders of leerkracht. Waar maak je je zorgen over? Maken zij zich daar ook zorgen over? Wat valt hen op aan jouw gedrag? Samen kunnen jullie op zoek gaan naar hulp die bij jou past. Dat kan bijvoorbeeld via het wijkteam van jouw gemeente, of via je huisarts. Die kunnen er ook voor zorgen dat wordt onderzocht of je ADHD hebt. Met een online test kom je er niet achter. Ook je leerkracht kan niet vaststellen of je ADHD hebt.

Wat is ADHD eigenlijk? Wat gebeurt er in de hersenen? Dat leer je in dit filmpje van het Klokhuis.

Kijk voor meer informatie en voor verhalen van jongeren met ADHD op deze website Brainwiki.nl.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren