Bij wie kan ik terecht voor hulp bij ADHD?
Als je ADHD hebt, kun je soms wel wat hulp gebruiken. Bijvoorbeeld thuis, op school of als je met vrienden bent. Voor sommige mensen kan een behandeling helpen, bijvoorbeeld bij een psycholoog.
Wie kan mij helpen?
Soms is het handig als je anderen vertelt over ADHD en wat dat voor jou betekent. Je kunt dan vertellen waar jij behoefte aan hebt. Dan kunnen anderen daarmee rekening houden. Hoe je zo'n gesprek aanpakt lees je in de tips over het praten met anderen over ADHD.
Thuis
Ouders, verzorgers, broers en zussen kunnen je helpen met rust en regelmaat in je leven. Bijvoorbeeld door te zorgen voor een eigen plek in huis. En dat je op vaste tijden kunt eten, slapen en bewegen. Ook kunnen ze je een compliment geven als dingen goed gaan. Of even niet reageren op je drukke gedrag.
School
Ook je docent kan helpen. Samen kun je bespreken welke situaties lastig zijn en wat jou dan helpt. Je docent kan bijvoorbeeld een uitleg in kleine stappen opdelen, in plaats van meerdere opdrachten tegelijk geven. Of je wat extra tijd geven voor een opdracht, toets of examen. Ook kan je docent zorgen voor rustige momenten in de klas. En jullie kunnen samen een teken afspreken dat je geeft als je pauze nodig hebt omdat je hoofd volloopt.
Vrienden en klas- of clubgenoten
Het kan fijn zijn om vrienden te vertellen dat je ADHD hebt. Als zij weten wat jij soms lastig vindt en wat je helpt, dan kunnen zij hier rekening mee houden. En soms kunnen ze je misschien helpen. Bijvoorbeeld als ze zien dat je hoofd vol loopt, door je te herinneren wat je dan kunt doen.
Zijn er behandelingen voor ADHD?
Er zijn allerlei behandelingen voor mensen met ADHD. Vragen hierover kun je stellen aan je huisarts of het lokale wijkteam. Zij kunnen je ook doorverwijzen voor specialistische hulp als dat nodig is. Een psycholoog kan dan samen met jou bespreken hoe je met ADHD kunt omgaan. Als dit niet voldoende helpt, kan een psychiater medicijnen geven. Deze kunnen helpen om rustiger te worden. Maar dat is niet altijd nodig. Bij oudercursussen leren je ouders jou beter te begrijpen en te begeleiden.
Kijk voor meer informatie over behandelingen en voor verhalen van jongeren met ADHD op Brainwiki.nl.
Lees ook
-
Heb ik ADHD?
Heb ik ADHD?Voor wieJongerenHoe weet je of je ADHD hebt, als je bijvoorbeeld heel druk bent of je aandacht steeds ergens anders is. En hoe komt dat?
-
Hoe praat ik met anderen over ADHD?
Hoe praat ik met anderen over ADHD?Voor wieJongerenHet kan moeilijk zijn om op school of aan je vrienden te vertellen dat je ADHD hebt. Hoe pak je dat aan?
-
Waar kan ik terecht met vragen over ADHD?
Waar kan ik terecht met vragen over ADHD?Voor wieJongerenWil je hulp bij het omgaan met je ADHD of ADD? Dan zijn er verschillende manieren om informatie en advies te krijgen.
-
Wat kan ik doen als ik last heb van ADHD?
Wat kan ik doen als ik last heb van ADHD?Voor wieJongerenADHD is voor iedereen anders. Het helpt als je uitzoekt wanneer je er vooral last van hebt. Deze vragen en tips kunnen helpen.
Hulp of advies nodig?
Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.