Hoe kom je tot een passende opdracht voor het wijkteam?

Een passende opdracht is belangrijk om een stevig wijkteam te vormen. Zo bied je professionals de juiste randvoorwaarden om er voor inwoners te kunnen zijn. Op deze pagina lees je hoe je als beleidsmakers van gemeente en wijkteam samen tot een passende opdracht komt.

Waarom is een passende opdracht belangrijk voor het wijkteam?

Wijkteams zijn door het hele land anders georganiseerd. Er is geen blauwdruk voor hoe je een wijkteam stevig neerzet in een gemeenschap. En hoe je ervoor zorgt dat het wijkteam bereikbaar is voor alle inwoners en partners. Wijkteams zijn hierin afhankelijk van de opdracht die zij krijgen vanuit de gemeente. Die opdracht geeft richting aan de rol die het wijkteam pakt in de wijk, welke taken hierbij horen en hoe het wijkteam samenwerkt met andere organisaties.

Waarom is het belangrijk dat gemeente en wijkteam samen de opdracht bepalen?

Het wijkteam en de gemeente hebben elkaars expertise nodig om te bepalen hoe het wijkteam goed kan fungeren. De gemeente is de formele opdrachtgever van het wijkteam. Zij koopt de diensten van het wijkteam in om wijknetwerken te versterken en laagdrempelige ondersteuning voor inwoners mogelijk te maken. Het wijkteam weet daarentegen beter wat er speelt bij wijkbewoners en welke vragen en behoeften er zijn.

Als beleidsmakers van gemeente en wijkteam bepalen jullie samen de randvoorwaarden. Zonder het gesprek over deze randvoorwaarden bestaat het risico dat de gemeente het wijkteam niet steunt of faciliteert om te doen wat nodig is in de wijk. Zoals preventieve activiteiten. Ook ontstaat het risico dat het wijkteam ergens op inzet wat niet in lijn ligt met het brede jeugdbeleid van de gemeente. Zoals activiteiten die beter bij de welzijnsorganisatie passen.  

Hoe formuleer ik een passende opdracht voor een wijkteam?

Een passende opdracht geeft een wijkteam richting en ruimte om goed aan te sluiten bij de behoefte van inwoners. Per gebied kan het verschillen welke opdracht voor het wijkteam passend is. In ieder gebied zijn namelijk andere netwerken actief en spelen andere thema's een belangrijke rol. Wel zijn er een aantal kenmerken waaraan een stevig lokaal team moet voldoen:

  • Een omvang en expertise hebben die past bij de vragen van inwoners
  • Zichtbaar en aanwezig zijn in de wijk
  • Samenwerken met de sociale basis
  • Aansluiten bij huishoudens en gezinnen
  • Zelf hulp bieden, ook bij onveiligheid
  • Breed kijken en handelen
  • Expertise erbij halen

Een uitgebreide omschrijving van elke kenmerk vind je in de Werkpakketten voor stevige lokale teams.

Hoe komen gemeente en wijkteam samen tot een passende opdracht?

Er zijn vijf thema's die richting geven aan het bepalen van de opdracht. Als beleidsmakers van wijkteam en gemeente doorloop je deze thema's samen:

  1. Visie
  2. Goed bestuur
  3. Netwerksamenwerking
  4. Kwaliteit, leren, volgen en verantwoorden
  5. Inkoop en bekostiging

Meer over deze thema's lees je in de Werkpakketten voor stevige lokale teams. Daarin lees je ook hoe je als beleidsmakers kunt komen tot een passende opdracht voor wijkteams.

Foto Thijs Tuenter

Thijs Tuenter

onderzoeker
t.tuenter [at] nji.nl