Hoe het met jou als ouder gaat, heeft invloed op de opvoeding van je kind: op hoe goed je kunt inspelen op wat je kind nodig heeft. Net als voor je kind geldt dat jouw mentaal welbevinden afhangt van je zelfvertrouwen, je veerkracht en de steun die je van je omgeving krijgt.
Wat als het opvoeden mij zwaar valt?
Door omstandigheden kun je er soms minder zijn voor je kind dan je zou willen. Geen paniek: dat overkomt iedere ouder wel eens. Je kunt voor je kind een voorbeeld zijn in het omgaan met tegenslagen door het volgende te doen.
Bedenk wat voor jou werkt en vraag hoe andere ouders dat doen
Door over je eerdere ervaringen na te denken kom je erachter wat voor jou wel en niet werkt als dingen je tegenzitten. Daar is geen recept voor te geven. Iedereen doet dat op zijn eigen manier. Maar alle ouders staan wel voor vergelijkbare uitdagingen. Dat is een goede reden om het er met elkaar over hebben en elkaar te steunen. Veerkracht is ook iets wat je samen ontwikkelt.
Jezelf uit een dip halen
Blijf niet te lang met een naar gevoel zitten. Dat gevoel verdwijnt niet zomaar, maar je kunt er wel iets tegenover zetten. Bijvoorbeeld door met je gezin of met vrienden dingen te doen die je leuk vindt. Dat geeft je een beter gevoel over jezelf en je situatie. Bovendien kun je dan met anderen bespreken waarom je in een dip zat. Dat helpt om je eigen gedachten op een rijtje te krijgen. En daardoor begrijpen anderen jou ook beter.
Hulp zoeken als je er zelf niet uit komt
Wacht niet met het zoeken van hulp als je geen energie of zin hebt om iets leuks te gaan doen. Of als je steeds tegen dezelfde problemen oploopt die je niet kunt oplossen. Of als je zo teleurgesteld bent dat je niemand meer vertrouwt. Je kunt niet alles zelf oplossen. En dat hoeft ook niet. Doe een beroep op familie, vrienden en buren. Meestal nemen ze graag iets van je over: eten maken, boodschappen doen, klussen in huis, iets doen met je kind. Bekijk ook of mensen die op school of op de sportclub met je kind te maken hebben, af en toe kunnen bijspringen als dat nodig is.
Wil je meer weten over wat je kunt doen als je door omstandigheden minder beschikbaar bent voor je kind? Kijk bij:
Goed voor jezelf zorgen als ouderOpvoeden doe je niet alleen. Hoe helpen anderen mij daarbij?
Wat als ik mij zorgen maak over mijn kind?
Merk je dat je kind niet lekker in zijn vel zit? Wordt je kind bijvoorbeeld snel boos, is hij of zij verdrietig, gespannen of onzeker? Krijg je moeilijk contact met je kind en weet je niet wat er aan de hand is? Praat er dan over met je kind. En praat met mensen die ook met je kind te maken hebben, bijvoorbeeld een leerkracht of mentor op school, andere ouders, een trainer van de sportclub of een buurtwerker. Wat valt hen op aan je kind? Hebben zij een idee van wat er speelt?
Kijk voor meer informatie bij:
Mijn kind voelt zich niet fijn
Maak je je zorgen over wat je kind online meemaakt? Kijk bij Mediaopvoeding.
Informatie voor als je meer wilt weten over:
- Alcohol: Tips voor een goed gesprek over alcohol met je kind of stel een vraag ;via Alcoholinfo.nl
- Roken: Wat je kunt doen als je vermoedt dat een kind rookt
- Drugs: Opvoedtips drugs, stel een vraag via Drugsinfo.nl of herken signalen van drugshandel
- Gamen: Tips voor ouders of stel een vraag via Gameninfo.nl
Wat als mijn kind echt een psychisch probleem heeft?
Om erachter te komen of je kind echt een psychisch probleem heeft, is het belangrijk om, zoveel mogelijk samen met je kind, contact te zoeken met anderen die veel met je kind te maken hebben, zoals een leerkracht, stagebegeleider, trainer of buurtwerker. Wat valt hen op aan je kind? Denken zij ook dat er iets ernstigs aan de hand is? En hebben zij daarvoor een goed advies?
Problemen op school
Denk je dat de problemen van je kind te maken hebben met school? Spijbelt je kind of zit je kind onvrijwillig thuis, bijvoorbeeld omdat het zich op school niet veilig voelt of omdat het onderwijs niet aansluit? Dan is het belangrijk om samen met de school een geschikte oplossing te bedenken. Kijk voor meer informatie bij Welke zorg mag ik van school verwachten?
Contacten in de omgeving
Heb je de indruk dat jij en je kind baat kunnen hebben bij meer sociale contacten en hulp in jullie woonomgeving? Zoek dan contact met het wijkteam. Via het wijkteam vind je belangrijke partners voor praktische ondersteuning en hulp, ook bij psychische problemen. Door je sociale netwerk uit te breiden kunnen jij en je kind gebruikmaken van allerlei mogelijkheden die bijdragen aan een oplossing. Kijk voor meer informatie bij Samenwerken met jeugd en ouders.
Lichamelijke oorzaak
Als je denkt dat de klachten van je kind een lichamelijke oorzaak kunnen hebben, ga dan naar je huisarts, het liefst samen met je kind. Leg je huisarts alle klachten en informatie voor en vraag of een verwijzing nodig is. Om duidelijkheid te krijgen kunnen gesprekken met een praktijkondersteuner jeugd vaak ook goed helpen.
Verwijzing geestelijke gezondheidszorg
Krijgt je kind na verwijzing door de huisarts een diagnose en het advies voor behandeling in de geestelijke gezondheidszorg, bijvoorbeeld voor een angst- of eetstoornis, gedragsproblemen of een vorm van autisme? Vraag dan hoe je daar als ouder het beste mee om kunt gaan. Zoek contact met andere ouders in je eigen omgeving of via een patiëntenorganisatie die zich met die diagnose bezighoudt. Daar vind je steun voor het omgaan met de gevolgen van de diagnose en de behandeling en kunnen jij en je kind in contact komen met lotgenoten.
Lees ook
-
Gaat het goed met mijn puber?
Gaat het goed met mijn puber?Voor wieOudersVanaf de puberteit maakt je kind veel veranderingen door. Dat kan je kind onzeker maken. Hoe ga je daar als ouder mee om?
-
Mijn kind voelt zich niet fijn
Mijn kind voelt zich niet fijnVoor wieOudersMerk je dat je kind zich niet fijn voelt? Wanneer je je zorgen maakt, is het belangrijk daar met anderen over te praten.
-
Omgaan met prestatiedruk
Omgaan met prestatiedrukVoor wieOudersHet leven van jongeren draait steeds meer om het nastreven van perfectie. Ze worstelen met prestatiedruk. Wat kun je als ouder doen?
-
Wat zorgt ervoor dat mijn kind zich goed voelt?
Wat zorgt ervoor dat mijn kind zich goed voelt?Voor wieOudersDe mate waarin je kind zich mentaal goed voelt, wordt ook wel welbevinden genoemd. Hoe kun jij daar als ouder aan bijdragen?
Hulp of advies nodig?
Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.