De landelijke eindexamens voor vmbo, havo en vwo zijn begonnen. Een periode waarin je kind onder druk staat om te presteren. Als ouder wil je je kind zo goed mogelijk bijstaan en ondersteunen. Wat kun je doen om te voorkomen dat je kind te veel stress ervaart?
Tips om je kind te ondersteunen
Ga na waar je kind behoefte aan heeft
Het allerbelangrijkste is om jouw hulp af te stemmen op de vraag van je kind. Waar heeft jouw kind behoefte aan? Zijn dat praktische dingen of heeft je kind vooral behoefte aan morele steun? Luister goed en zit er ook niet te veel bovenop. Vraag dus niet al te vaak hoe het gaat, maar laat je kind weten dat ze met je kunnen praten over zorgen of problemen die ze tegenkomen tijdens het studeren.
Creëer een rustige omgeving
Zorg voor een opgeruimde plek zonder lawaai waar je kind kan studeren zonder afleidingen. Dit kan helpen om de concentratie te verbeteren. Een rustige sfeer kan er ook voor zorgen dat je kind eerder aangeeft wat het nodig heeft.
Geef emotionele steun
Luister naar je kind, moedig het aan en geef positieve feedback. Laat het weten dat je trots bent, ongeacht de resultaten. Door positief te blijven kun je stress verminderen.
Heb realistische verwachtingen
Moedig je kind aan om hun best te doen, maar leg geen onrealistische druk op. Elk kind heeft een eigen tempo en capaciteiten.
Vermijd vergelijkingen
Vergelijk je kind niet met anderen. Ieder kind is uniek en heeft eigen sterke punten en uitdagingen.
Wees flexibel en begripvol
Begrijp dat deze periode voor je kind stressvol kan zijn en wees flexibel met huisregels en verwachtingen. Bijvoorbeeld met helpen opruimen of andere klusjes in huis, waar jullie afspraken over hebben.
Help bij het plannen en organiseren
Help je kind bij het maken van een realistische studieplanning en het stellen van doelen. Dit kan je kind helpen om grip te houden op al het leerwerk.
Maak afspraken over wanneer je kind leert
Doe dit om te zorgen dat je kind voldoende rust krijgt. Spreek bijvoorbeeld een eindtijd af wanneer je kind genoeg heeft geleerd. Of spreek af dat je kind eerst een uurtje kan chillen na een examen voordat je kind weer gaat leren voor het volgende examen.
Help je kind met sociale media en mobiel telefoongebruik
Zoek vooral samen met je kind uit wat het beste werkt om te voorkomen dat sociale media en mobiel telefoongebruik te veel onrust veroorzaakt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan afgebakende momenten om de mobiel te gebruiken, zoals: neem na elke 25 minuten een pauze van 5 minuten waarin je even kunt scrollen of app na 50 minuten 10 minuten met vrienden. De smartphone kan voor jongeren ook een manier zijn om onderling contact te hebben over de examens. Ook dan is het goed om daar bewuste momenten voor te kiezen, zodat je kind langer geconcentreerd kan blijven.
Zorg voor gezonde gewoonten en verwen je kind een beetje
Moedig gezonde gewoonten aan, zoals voldoende slaap, gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging. Dit draagt bij aan een betere concentratie en stemming. En vertroetel je kind zonder dat dat heel nadrukkelijk is.
Zorg voor ontspanning
Stimuleer je kind om regelmatig pauzes te nemen tijdens het studeren om te ontspannen en op te laden. Dit kan helpen om stress te verminderen en evenwicht te bewaren.
Vier de successen
Vier de inspanningen en prestaties van je kind, ongeacht het resultaat. Het gaat erom dat ze hun best hebben gedaan.
Focus niet alleen op het examen
Stilte en rust zijn voorwaarden, maar de focus in het gezin moet niet alleen maar op je kind en de examens komen te liggen.
Lees ook
-
Omgaan met prestatiedruk
Omgaan met prestatiedrukVoor wieOudersHet leven van jongeren draait steeds meer om het nastreven van perfectie. Ze worstelen met prestatiedruk. Wat kun je als ouder doen?
-
Stressmanagement voor jongeren: hoe kun je omgaan met stress?
Stressmanagement voor jongeren: hoe kun je omgaan met stress?Voor wieJongerenStress wordt lastig als je onzeker of angstig wordt. Het is dus belangrijk dat je je stress vermindert. Maar hoe doe je dat?
-
Hoe houd ik mijn schermtijd in de hand?
Hoe houd ik mijn schermtijd in de hand?Voor wieJongerenHet is belangrijk om schermtijd in de hand te houden. Bewust mediagebruik en een normaal dagritme helpen om problemen te voorkomen.
Hulp of advies nodig?
Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.