Een hobby op topniveau

Als je met een hobby begint, dan is dat vaak omdat je het leuk vindt. Misschien merk je vanaf het begin of na veel oefenen dat je er goed in bent en mag je bij je vereniging of club meedoen op een hoger niveau. Dat voelt als een hele eer, het is leuk om ergens goed in te zijn. Maar als je talent hebt en daar verder in wilt komen, betekent dat ook harder werken en meer tijd hieraan besteden. Misschien wordt de hobby dan minder 'een hobby' en doe je het minder voor de lol dan in het begin. Merk jij ook zoiets? Op deze pagina geven we tips om ermee om te gaan. 

Balans 

Wanneer je sport, dans, muziek of een andere hobby op topniveau doet, kost dat vaak veel tijd. Zeker wanneer je dit ook nog moet combineren met school, werk en andere verplichtingen, blijft er soms weinig tijd over waarin je echt zelf kunt bepalen wat je wilt doen. Zolang je er plezier en ontspanning aan beleeft, is dat vaak geen probleem. Maar het is ook goed om zo nu en dan na te denken of je genoeg tijd hebt waarin je gewoon even kunt relaxen, of waarin je andere dingen kunt doen. Op de pagina Balans tussen wat je wilt en moet doen kun je daar meer over lezen.

Sommige scholen hebben regelingen voor leerlingen die sport, dans, muziek of een andere hobby op topniveau uitoefenen. Die leerlingen kunnen bijvoorbeeld meer tijd krijgen voor huiswerk of andere verplichtingen, of bepaalde lesonderdelen overslaan. Je kunt samen met je ouders navragen of nazoeken wat er mogelijk is, of je kunt het aan je mentor vragen.

Prestatiedruk 

Het kan superfijn zijn om ergens heel goed in te zijn, daar veel complimentjes over te krijgen en je hobby op topniveau te kunnen uitoefenen. Maar er kan ook een wat minder leuke kant aan zitten. Bijvoorbeeld doordat je druk voelt dat je het goed moet doen en je geen fouten mag maken. Dat heet prestatiedruk.

In Nederland zeggen steeds meer jongeren dat ze prestatiedruk voelen. Bijvoorbeeld doordat ze hoge schoolcijfers moeten halen, of een goed CV moeten opbouwen. Maar ook goed moeten presteren voor je hobby op topniveau kan voor prestatiedruk zorgen. Dat je iets graag heel erg goed wilt doen, betekent niet gelijk dat je prestatiedruk zult voelen. Maar het kan wel. Het is belangrijk om te weten dat dit voor iedereen anders is. Probeer dus vooral naar jezelf te luisteren en niet te veel te kijken naar wat anderen allemaal doen. En wanneer je echt last begint te krijgen van de druk om te presteren, is het belangrijk dat je daar niet te lang mee blijft rondlopen.

Wil je meer weten over omgaan met prestatiedruk? Bekijk dan de pagina Hoe ga je om met prestatiedruk?

Bram van den Berg