Wat kan ik doen om gezinnen samen te laten werken met het sociale netwerk?

Voordat je met ouders aan het werk gaat, hebben ze vaak al veel meegemaakt en lange tijd stress gehad. Soms leunen ze achterover op het moment dat een hulpverlener in actie komt. Dat is begrijpelijk, maar ook iets om alert op te zijn. Praat met ouders over de last die ze ervaren en wie uit hun eigen omgeving kan helpen die last te dragen.

4 stappen naar samenwerken met het sociale netwerk

Zo kom je in vier stappen van zelf handelen naar samenwerken met het sociale netwerk:

Stap 1. Herken het appèl

Je krijgt een directe vraag of een verzoek van het gezin, een verwijzer, een collega of een andere betrokken professional. Of je hebt zelf het gevoel dat er iets van jou verwacht wordt.

Stap 2. Overweeg het appèl

Bedenk hoe helpend het is als je ingaat op dit appèl, nu en op de lange termijn. Wat gebeurt er als je het niet doet? Ben je de enige en de juiste persoon om het te doen?

Stap 3. Bespreek het appèl

Benoem en bevraag het appèl dat je voelt, bijvoorbeeld zo:

  • Je vraagt aan mij om…
  • Ik heb het gevoel dat ik moet…
  • Wat maakt dat je dit appèl op mij doet?
  • Wat maakt dat ik dit appèl voel?

Stap 4. Verleg het appèl

Bedenk welke andere persoon op het appèl zou kunnen reageren. Wie kan hierover met je meedenken? Bedenk dat dit niet betekent dat je niets doet. Sterker nog, het is hard werken, maar wel in een heel ander gesprek.

In de factsheet Samenwerken met informeel netwerk van de Regionale Kenniswerkplaats Noord-Holland zijn de belangrijkste tips samengevat. 

Bram van den Berg