Seksuele ontwikkeling
Seksuele ontwikkeling gaat over het eigen lichaam, liefde, grenzen en ontdekken wie je bent. Het ontdekken van je seksuele oriëntatie is hier een onderdeel van. Hiervoor hebben kinderen ruimte, veiligheid en regels nodig. En dat ze weten bij wie ze terecht kunnen met vragen als de tijd daar rijp voor is. Zodat kinderen op een ontspannen manier stappen kunnen zetten in hun seksuele ontwikkeling. Die stappen nemen kinderen uit zichzelf. Lees meer over seksuele opvoeding:
Seksuele ontwikkeling van jonge kinderenSeksuele opvoeding van kinderen in de basisschoolleeftijdSeksuele ontwikkeling van pubers
Seksuele oriëntatie
Seksuele oriëntatie gaat over op wie mensen vallen, met wie ze seks hebben en hoe zij zichzelf noemen. Je kunt je bijvoorbeeld aangetrokken voelen tot meer dan één gender, daar seks mee hebben en je biseksueel noemen. Er is een verschil tussen seksuele en romantische aantrekking Wil je meer weten over je seksuele oriëntatie? Kijk dan op Seksualiteit.nl.
Seksuele en romantische aantrekking
Seksuele aantrekking is niet hetzelfde als romantische aantrekking. Je kunt je lichamelijk (seksueel) aangetrokken voelen tot iemand voor wie je ook verliefde (romantische) gevoelens hebt. Maar seks zonder verliefdheid komt ook voor. En andersom kan het ook zijn dat je je niet seksueel, maar wel romantisch tot iemand voelt aangetrokken.
Soorten seksuele oriëntatie
Er zijn verschillende seksuele oriëntaties. Zo kun je denken aan heteroseksueel, homoseksueel, lesbisch, biseksueel, panseksueel of aseksueel. Sommige jongeren gebruiken liever het woord 'queer' om aan te geven dat ze niet heteroseksueel zijn of niet voldoen aan de gendernormen. Andere jongeren vinden het prettiger om zich in meerdere categorieën of helemaal niet te identificeren met dergelijke definities. Wil je meer weten over de verschillende seksuele oriëntaties? Bekijk dan de pagina Wat betekent lhbtqia+?
Voor jongeren: Seksuele oriëntatie: op wie val je en hoe noem je jezelf? (Rutgers)Voor jongeren: Alles over seksualiteit (Seggsy)Voor zorgprofessionals: Seksuele oriëntatie (Rutgers)Voor onderwijsprofessionals: Gender- seksuele diversiteit in het onderwijs (Gendi)