Een scheiding brengt voor ouders vaak veel stress met zich mee. Dat kan tot gevolg hebben dat ze prikkelbaar of geïrriteerd raken. Na een ruzie tussen ouders zijn zij vaak ook sneller geïrriteerd tegenover hun kinderen, kunnen zij harder en met meer discipline opvoeden of neemt hun betrokkenheid naar de kinderen af. Dat kan betekenen dat het risico op huiselijk geweld of kindermishandeling groter wordt.
Als ouders vaak openlijke conflicten of ruzie hebben en er sprake is van vijandigheid of agressiviteit is er feitelijk al sprake van kindermishandeling. Getuige zijn van geweld in het gezin valt immers binnen de definitie van kindermishandeling.
Het is lastig exacte aantallen te geven, maar sommige onderzoeken tonen aan dat bij een op de tien kinderen van wie de ouders zijn gescheiden, sprake is van mishandeling. Door mishandeling in het gezin is de kans op scheiden groter, maar ook andersom: door scheiding van de ouders is de kans op mishandeling ook groter.
Als je als professional vermoedt dat er rond de scheiding thuis sprake is van kindermishandeling, is het nodig de stappen van de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling te volgen.
Lees ook
-
Hoe werk je samen met gescheiden ouders?
Hoe werk je samen met gescheiden ouders?Voor wieProfessionalsAls ouders gescheiden zijn, hoe leg je dan de basis voor een goede samenwerking? Welke stappen zet je en hoe voer je het gesprek met hen?
-
Hoe ga je in gesprek met kinderen van ouders die scheiden?
Hoe ga je in gesprek met kinderen van ouders die scheiden?Voor wieProfessionalsAls ouders scheiden, helpt het als een kind daarover kan praten met een vertrouwde professional. Hoe voer je dan het gesprek?
-
Wat kan school doen voor kinderen van ouders die scheiden?
Wat kan school doen voor kinderen van ouders die scheiden?Voor wieProfessionalsEen kind heeft er belang bij dat de ontwikkeling op school zo min mogelijk belemmerd wordt door de scheiding van de ouders. Lees hier hoe school kan helpen.