Pesten kan de sfeer in de klas, je team of vriendengroep best wel verpesten. Ook al word je zelf niet gepest en ben je zelf geen pester, je ziet het wel gebeuren. Daar kun je last van hebben. De sfeer in de groep is niet fijn. Misschien ben je bang dat je ook slachtoffer wordt, of voel je je schuldig omdat je niets doet. Wat kun je doen als je ziet dat er iemand gepest wordt?
Wat kan ik doen tegen pesten?
Hier vind je zeven tips over wat je kunt doen als er gepest wordt:
- Steun het kind dat gepest wordt. Stuur bijvoorbeeld een privébericht met een aardige tekst of ga naast diegene zitten in de pauze en vraag hoe het gaat.
- Durf je wat directer te zijn? Vraag de pester waarom die onaardig doet en zeg dat die ermee moet ophouden.
- Lach niet mee met onaardige grapjes.
- Vraag de persoon die gepest wordt mee te doen met een activiteit. Zo voelt diegene zich niet alleen.
- Laat zien dat je betrouwbaar bent. Misschien denkt de persoon die gepest wordt dat het een val of een truc is. Wees dus geduldig en blijf aardig.
- Vertel dat er gepest wordt aan een docent, leerkracht, sportcoach, jongerewerker of andere volwassene. Zij kunnen er in de groep aandacht aan geven en met jullie werken aan een fijne sfeer in de school, op het sportveld of in de wijk. Zodat iedereen zich veilig voelt.
- Deel je gevoel en ideeën met groepsgenoten. Je bent vast niet de enige die het pesten merkt en vindt dat het moet stoppen. Zeg bijvoorbeeld samen tegen de pesters dat jullie het niet leuk vinden, en dat het de sfeer in de groep verpest.
Met deze tips kun je de persoon die gepest wordt helpen, maar ook de pester zelf.
Goed om te weten over de pester
Pesten kan ontstaan uit onzekerheid, of misschien is de pester vroeger zelf ook gepest. Mensen die pesten, krijgen daar later vaak last van. Benieuwd waar pesten vandaan komt? Bekijk ook eens dit filmpje van het NOS Jeugdjournaal.
De groep kan helpen tegen pesten
Er zijn veel mensen betrokken bij pesten. Dit komt omdat pesten een groepsproces is. Behalve de pester en degene die gepest wordt, is er ook een groep omheen. Bijvoorbeeld de rest van de klas of school. Dit worden vaak de omstanders genoemd. Zij zien het pesten gebeuren, maar doen niet altijd mee met het pesten. Ook durven zij er niet altijd wat van te zeggen of merken ze niet dat er gepest wordt. Omstanders hebben een belangijke rol bij het oplossen van pesten. Zij kunnen degene die gepest wordt steunen en helpen, de pester aanspreken en volwassenen laten weten dat er gepest wordt en om hulp vragen.
Met wie kan ik praten over pesten?
Op de pagina Praten over pesten: met wie en hoe? lees je met wie je kunt praten over pesten. Ook vind je er verschillende organisaties die je kunnen helpen om het pesten te stoppen.
Lees ook
-
Wat kan ik doen tegen online pesten?
Wat kan ik doen tegen online pesten?Voor wieJongerenMisschien word je online gepest. Of misschien ken je iemand die online wordt gepest. Op deze pagina lees je wat je kunt doen.
-
Gevolgen voor gepeste, pester en omstanders
Gevolgen voor gepeste, pester en omstandersPesten kan grote gevolgen hebben op het leven van de gepeste, maar ook op dat van de pester en diverse omstanders.
Hulp of advies nodig?
Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.