Wetsvoorstel moet schoolverzuim terugdringen

Scholen moeten meer doen om langdurige schooluitval te voorkomen. Betere registratie van afwezigheid moet hierbij helpen. Dat staat in het wetsvoorstel Terugdringen Schoolverzuim dat door staatssecretaris Mariëlle Paul van Onderwijs naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Het wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat scholen een betere en preventieve aanpak ontwikkelen als het gaat om schoolverzuim. Hierbij hoort een goede registratie en monitoring van de aan- en afwezigheid van kinderen en jongeren tot 18 jaar die nog onder de leerplicht vallen. Hierdoor krijgen scholen een beter beeld van het verzuim en kunnen ze eerder in actie komen om langdurig schoolverzuim te voorkomen. Het is de bedoeling dat daardoor ook de samenwerking van scholen met leerplichtambtenaren verbetert.

Verzuim voorkomen

Vincent Fafieanie van het NJi is positief over het wetsvoorstel. 'De nieuwe aanpak is een belangrijke steun om schoolaanwezigheid te bevorderen. Het wetsvoorstel regelt dat naast ongeoorloofd ook geoorloofd verzuim geregistreerd wordt. We weten dat er een grote samenhang is tussen beide. Door al het verzuim voor een leerling in beeld te brengen, kunnen scholen vroegtijdig in gesprek gaan met leerling en ouders. Zo kun je preventief afspraken maken om langdurig verzuim te voorkomen.'

Autonomie

Volgens Fafieanie is het belangrijk dat alle kinderen onderwijs volgen. 'Ook kinderen die last hebben van lichamelijke of psychische klachten. Onderwijs bevordert namelijk je autonomie. Dankzij het nieuwe wetsvoorstel wordt straks beter gekeken naar welke mogelijkheden voor onderwijs er wél zijn voor deze kinderen. Daardoor krijgen zij perspectief om toe te werken naar een passende vorm van onderwijs, eventueel in combinatie met zorg. Deze maatregel bevordert de ontwikkeling van kinderen, ook als zij langdurig niet kunnen deelnemen aan onderwijs.'

Bericht ministerie van OCW

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.