'Wees soepel met normen maar blijf veilig'

Zorgaanbieders moeten zoeken naar innovatieve oplossingen voor de personeelstekorten in de zorg. Er is ruimte om af te wijken van normen, protocollen en richtlijnen zolang de hulp die ze bieden goed en veilig is. Dat stelt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in de publicatie Zorg, jeugdhulp en toezicht in tijden van personeelstekorten.

Het personeelstekort is blijvend, denkt de inspectie. De druk is nu al hoog en neemt waarschijnlijk tussen 2025 en 2030 verder toe. In de publicatie vertelt de inspectie wat ze van aanbieders van zorg en jeugdhulp verwacht met het oog op het groeiende personeelstekort en hoe zij toezicht wil houden.

Goede en veilige zorg

Voorop staat dat iedereen in Nederland moet kunnen vertrouwen op goede en veilige zorg, stelt de inspectie. Aanbieders moeten zoeken naar nieuwe oplossingen om goede zorg of jeugdhulp te blijven leveren, ondanks de tekorten. In de publicatie geeft de inspectie daar voorbeelden van.

De inspectie wil dat aanbieders kijken hoe ze de zorg anders kunnen regelen binnen de heersende kwaliteitsnormen en richtlijnen. Maar als het nodig is, kunnen ze daarvan afwijken, op voorwaarde dat de zorg veilig en verantwoord blijft.

Toekomstbestendige kwaliteitsnormen

Als de inspectie constateert dat bepaalde normen systematisch niet gehaald worden, wil zij daarover in gesprek met koepels van aanbieders en beroepsverenigingen over het toekomstbestendig maken van kwaliteitsnormen. Zelf blijft de inspectie toezien op de continuïteit en veiligheid van de zorg. Zij zal optreden als er grote risico's ontstaan voor patiënten en cliënten.

Verdeling van schaarse zorg

De inspectie pleit verder voor een maatschappelijk debat over de verdeling van schaarse zorg. Er zijn dan keuzes nodig over de kwaliteit en de prioriteit van de zorg. Dat gesprek moeten koepels van aanbieders en beroepsverenigingen voeren met cliënten, burgers en professionals.

Bron: Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

Bericht inspectiePublicatie Zorg, jeugdhulp en toezicht in tijden van personeelstekorten