Website en nieuwsbrief 16-27 stoppen

De website van de Landelijke Aanpak 16-27 is sinds 1 mei 2022 niet meer actief. Ook de bijbehorende nieuwsbrief stopt. Dat heeft het NJi, als coördinerende partij van de website en nieuwsbrief, besloten in overleg met het ministerie van VWS en in afstemming met de betrokken partners.

In 2017 startte de landelijke aanpak waarin meerdere partijen samenwerkten rondom de overgang naar volwassenheid. De website 16-27.nl en de bijbehorende nieuwsbrief waren daarbij de afgelopen jaren belangrijke communicatiekanalen. Het ministerie van VWS heeft eind 2021 besloten dat de aanpak in de huidige vorm stopt. Daarom heeft het NJi in overleg met het ministerie en in afstemming met de betrokken partners besloten om te stoppen met de website 16-27.nl en de bijbehorende nieuwsbrief. De kennis op 16-27.nl krijgt een plek op de websites van de samenwerkende partners.

Geleerde lessen

De landelijke aanpak heeft veel kennis opgeleverd, vanuit de praktijk en de wetenschap. De afgelopen jaren kreeg deze kennis steeds meer een eigen plek op andere websites. Daardoor is 16-27.nl niet meer het centrale punt voor alle samenwerkende partijen. De verzamelde kennis gaat dus niet verloren, maar blijft behouden op de websites van de partijen die hebben bijgedragen aan de landelijke aanpak. Ook onderkennen de partijen het belang om zoveel mogelijk gezamenlijk te blijven optrekken om elkaars kennis en expertise optimaal te benutten.

Rol van het NJi

In 2017 was het NJi mede-initiatiefnemer van de Landelijke Aanpak 16-27. Het NJi gaat vanuit zijn onafhankelijke kennisrol door met het delen van informatie over de overgang van jeugd naar volwassenheid. Daarbij zal er in het bijzonder aandacht zijn voor kwetsbare jongeren. De komende maanden zal het NJi de informatie op de website op dit gebied aanvullen met informatie voor de verschillende doelgroepen.

Aansluiten bij actuele vraagstukken

'Het project 16-27 heeft een enorme boost en focus gegeven aan het thema opgroeien naar volwassenheid', zegt Mariës Zegers van het Nederlands Jeugdinstituut. 'Ook heeft het de samenwerking versterkt tussen partners op de gebieden die bij de overgang naar volwassenheid belangrijk zijn. We gaan dit nu vanuit onze positie als onafhankelijk kennisinstituut verbreden. Naast beleidsmakers en professionals willen we daarom ook informatie gaan bieden voor jongeren en ouders. We willen daarbij aansluiten bij de actuele vraagstukken zoals schaarste op de woningmarkt en leenschulden.'

Pers

Ben je journalist? Dan kun je:

  • je vraag stellen via pers@nji.nl
  • bellen met 030 - 23 06 349 (maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur)
  • bellen met 06 - 25 66 07 57 (maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 17.00 uur)