Utrecht blijft soepel met bijstand voor jeugd

Utrecht gaat door met het sneller toekennen van bijstand aan jongeren tot 27 jaar, ook al wijkt de gemeente daarmee af van de Participatiewet. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt.

De Participatiewet geeft jongeren tot 27 jaar pas na vier weken werk zoeken recht op een bijstandsuitkering. Sinds december 2021 neemt Utrecht bijstandsaanvragen van jongeren meteen in behandeling. Ook mogen Utrechtse jongeren, net als mensen ouder dan 27 jaar, naast hun uitkering 246 euro per maand bijverdienen uit vrijwilligers- of deeltijdwerk.

Schulden voorkomen

Utrecht wijkt af van de Participatiewet om te voorkomen dat jongeren tijdens de vier weken wachttijd schulden opbouwen of uit het zicht raken. Uit een evaluatie concludeert de gemeente dat dat lukt. Bovendien heeft de vrijheid om bij te verdienen een positief effect. Jongeren ervaren dat werken loont en de extra inkomsten helpen hen te voorzien in hun levenshouderhoud en schulden af te lossen.

Utrecht hoopt dat dit beleid een inspiratie is voor de geplande herziening van de Participatiewet. De bewindslieden van Sociale Zaken en Werkgelegenheid willen de wet vereenvoudigen en meer ruimte bieden om rekening te houden met individuele omstandigheden.

Investering in de toekomst

Het Nederlands Jeugdinstituut benoemt vijf cruciale pijlers voor de overgang naar volwassenheid: ondersteuning, huisvesting, school of werk, inkomen en welzijn. 'Die vijf hangen sterk samen, dus het is belangrijk om ze alle vijf goed geregeld te hebben', zegt Iryna Batyreva van het NJi. 'Als het op één terrein niet goed loopt, heeft dat veel effect op de andere terreinen. Alle steun die daarbij geregeld wordt, is een investering in de toekomst. Dat is vooral belangrijk voor jongeren die niet kunnen terugvallen op steun van hun ouders of omgeving. De wettelijke wachttermijn van vier weken kan dan grote consequenties hebben. Als jongeren geen inkomen hebben, is bijvoorbeeld het risico groter dat ze dakloos worden.'

'Daarom is het goed dat in het Utrechtse beleid de jongere het uitgangspunt is, en niet de wet- en regelgeving. Utrecht kijkt wat jongeren nodig hebben en organiseert dat. 'De jongere centraal stellen', in welk beleidsstuk staat dat niet? Utrecht dóét het ook.'

Bron: Gemeente Utrecht; Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Bericht gemeente UtrechtBericht NRCBericht SZW over herziening Participatiewet