Uitstel nieuwe financiering kinderopvang

Het nieuwe financieringsstelsel voor de kinderopvang gaat pas in 2027 in. De opvang wordt dan bijna gratis. Dat heeft het kabinet bekendgemaakt.

Het kabinet wilde de kinderopvang vanaf 2025 betaalbaarder maken voor werkende ouders. Het plan is dat de overheid 96 procent van de kosten betaalt aan de opvangorganisatie. Zo wordt kinderopvang ook eenvoudiger voor ouders, doordat ze geen toeslag meer vragen bij de Belastingdienst.

Het nieuwe stelsel kan echter zorgen voor problemen. Door de ruime financiering kunnen bijvoorbeeld de prijzen van kinderopvang stijgen, waardoor juist de ouders met de laagste inkomens meer gaan betalen dan zij nu doen. Ook is de verwachting dat de vraag naar kinderopvang toeneemt, terwijl er nu al een tekort is aan personeel. Kinderopvangorganisaties waren bovendien bang dat de kwaliteit van de kinderopvang zou verminderen.

Geleidelijk groeien

Met het uitstel van het nieuwe financieringsstelsel wil het kabinet zorgen dat aanbieders van kinderopvang niet worden overvallen door een snelle stijging van de vraag. Ze hebben dan de tijd om geleidelijk te groeien. Het kabinet bekijkt nog welke aanvullende maatregelen mogelijk zijn om de kinderopvang toegankelijk te houden en de kwaliteit te bewaken. Het kan bijvoorbeeld gaan om het aanpassen van de tarieven, meer adviesrecht voor ouders en monitoring van de kwaliteit.

Het kabinet wil het wetsvoorstel voor de stelselherziening voor de zomer van 2024 naar de Tweede Kamer sturen.

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Bericht ministerie van SZW