Te weinig plekken voor dakloze jongeren

Opvangcentra voor daklozen hebben te weinig plaats voor jongeren. Dat blijkt uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd bij opvangcentra in het hele land.

Bij tientallen opvangcentra verspreid over het land melden zich meer jongeren aan dan dat er opvangplekken voor hen zijn. Branchevereniging voor opvang Valente bevestigt dat er niet genoeg plaats is. Bij een locatie in Brabant loopt de wachttijd op tot zes weken. In Almere is de vraag om opvang voor jongeren verdrievoudigd in vergelijking met voorgaande jaren.

Mogelijk speelt de coronapandemie een rol bij de toename, denkt een woordvoerder van een opvangcentrum. Het kan zijn dat jongeren thuis meer conflicten kregen, doordat gezinsleden meer tijd met elkaar doorbrachten. Tegelijkertijd maakte de pandemie het moeilijker om tijdelijk bij iemand te logeren.

Stabiele woonplek

'Een stabiele woonplek is een van de vijf pijlers voor de overstap naar zelfstandigheid, de Big5', zegt Iryna Batyreva van het Nederlands Jeugdinstituut. 'Die Big5 zijn ondersteuning, een woonplek, scholing of werk, een inkomen en welzijn. Als een van die vijf niet geregeld is, komen jongeren er niet aan toe om te werken aan hun toekomst. Een jongere die geen stabiele plek heeft, is voortdurend bezig met de onzekerheid van vandaag. Die heeft geen ruimte om na te denken over de toekomst.'

Toekomstplan

Professionals kunnen jongeren bij de overgang naar volwassenheid helpen door samen op tijd een toekomstplan op te stellen, vertelt Batyreva. 'Maar je kunt als professional nog zo'n mooi plan maken met een jongere - als er geen woonplek beschikbaar is, kun je jongeren niet bieden wat ze nodig hebben.'

Bron: NOS

Bericht NOS