Te weinig inspraak voor gezin met jeugdhulp
Ouders en kinderen in een jeugdhulptraject krijgen te weinig ruimte om hun mening te geven. Ook vinden ouders het ingewikkeld om een klacht in te dienen wanneer de hulp niet goed gaat. Dat blijkt uit onderzoek van de Nationale ombudsman en de Kinderombudsman.
Voor het onderzoek spraken de ombudsmannen met 13 kinderen en 27 ouders over de hulp die zij krijgen. Veel van de ouders spreken over onvoldoende ruimte, informatie en ondersteuning van de gemeente om hun mening te geven bij de toegang tot jeugdhulp. Ook kinderen en jongeren worden in deze fase zelden gehoord. Het gevolg daarvan is dat ze geen enkele invloed hebben op de aanvraag van hun hulp. Ouders weten daarnaast vaak niet bij wie ze terecht kunnen als ze een klacht hebben. Ook vinden ze de regels om een klacht in te dienen moeilijk te begrijpen.
Als kinderen en hun ouders meer invloed krijgen op hun jeugdhulptraject is de kans op passende hulp groter, aldus de ombudsmannen. Het voorkomt dat ze op zoek gaan naar andere hulp, waardoor problemen groter worden en wachtlijsten groeien.
Vaste contactpersoon en één loket
Om kinderen en ouders meer invloed te geven is het volgens de ombudsmannen belangrijk dat zij een vaste contactpersoon hebben als zij hulp aanvragen, en als ze eenmaal hulp krijgen. Ook moet er één loket komen waar ze naartoe kunnen met een klacht. Verder moeten ouders en kinderen begrijpelijke en makkelijk te vinden informatie krijgen over jeugdhulp en de rechten die zij hebben.
De ombudsmannen pleiten er daarnaast voor dat hulpverleners altijd aan kinderen zelf vragen of zij hun mening willen geven over de hulp. Ook is het belangrijk dat hulpverleners uitleggen hoe en waarom een besluit genomen is. En wat ze gedaan hebben met de mening van de ouders en kinderen.
Meer informatie
Bericht KinderombudsmanPublicatie Participatie vanaf de zijlijn
Lees ook
-
Kinderen Eerst
Kinderen EerstProfessionalsBeleidsmakersDeze publicatie beschrijft recente veranderingen in het Deense jeugdstelsel en de lessen die Nederland hieruit kan trekken.
-
Hoe werk ik goed samen met jongeren en hun ouders?
Hoe werk ik goed samen met jongeren en hun ouders?Voor wieProfessionalsHulp waar het gezin helemaal achter staat, geeft het beste resultaat. Hoe zorg je dat je goed samenwerkt met kinderen en ouders?
-
Wie heeft de regie in het proces van beslissen over hulp?
Wie heeft de regie in het proces van beslissen over hulp?Voor wieProfessionalsEen belangrijk uitgangspunt van de jeugdhulp is dat de regie bij het gezin ligt. Hoe steun je als professional het gezin hierin?
-
Hoe krijg ik een volledig beeld van wat er aan de hand is?
Hoe krijg ik een volledig beeld van wat er aan de hand is?Voor wieProfessionalsVoordat je beslist welke hulp een gezin nodig heeft, breng je in kaart wat er aan de hand is. Welke stappen kun je zetten?
Nieuwsbrief Jeugd
Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.