RVS: Help mensen met schulden sneller
Mensen met problematische schulden moeten sneller worden geholpen. Ondersteuning vanuit de gemeente is daarbij essentieel. Dat staat in het rapport 'Van schuld naar schone lei' van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS).
In Nederland hebben ruim 600.000 huishoudens problematische schulden. Slechts een derde van de mensen met grote financiële problemen wordt daadwerkelijk geholpen. De RVS stelt dat een schuldhulptraject voor iedereen toegankelijk moet zijn en uitzicht moet geven op een schuldenvrije toekomst. Daarvoor is volgens de RVS snel nieuw beleid nodig.
Aanpakken van schulden
De RVS pleit voor een Nationale Saneringsopgave om risicovolle en problematische schulden aan te pakken. Het voorkomen van schulden moet daarbij centraal staan in al het beleid. Mensen die eenmaal in de schulden zijn beland moeten sneller hulp krijgen en aan het einde van een schuldhulptraject weer met een schone lei kunnen beginnen. Tot slot moeten gemeenten actiever nazorg bieden aan mensen die succesvol uit de schulden zijn gekomen.
Maatschappelijk probleem
Problematische schulden zijn niet alleen een individueel probleem, maar ook een maatschappelijk probleem. De overheid heeft een zorgplicht. Ze kan door te investeren in schuldhulpverlening bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid en het vergroten van de kwaliteit van leven in de gehele samenleving, stelt de RVS.
Jongeren extra kwetsbaar
Het aantal jongeren met schulden neemt de laatste jaren toe. Vaak komen jongeren niet in aanmerking voor reguliere schuldhulpverlening, omdat ze geen inkomen hebben. De RVS pleit voor de oprichting van een nationaal perspectieffonds. Dat fonds moet jongeren met schulden en anderen die nu buiten de boot vallen een alternatief bieden. Daarbij moet jongeren perspectief bieden en begeleiden naar werk of school het uitgangspunt zijn.
Perspectief voor jongeren
'Jongeren met schulden zijn extra kwetsbaar omdat het voor hen moeilijker is een toekomst op te bouwen', zegt Ellen Donkers van het Nederlands Jeugdinstituut. 'Het aflossen van schulden zorgt voor veel stress. Dit heeft op verschillende leefgebieden een negatieve invloed. Deze jongeren kunnen bijvoorbeeld moeilijker een woonruimte en opleiding financieren en de stress die ze ervaren staat het nemen van goede beslissingen in de weg. Hierdoor nemen hun schulden en problemen vaak verder toe. Jongeren met schulden hebben baat bij een schone lei met perspectief op verschillende leefgebieden zoals wonen, school, werk en gezondheid. Het perspectieffonds dat de RVS voorstelt, kan daarbij helpen.'
Bron: Raad voor Volksgezondheid en Samenleving
Meer informatie
Bericht Raad voor Volksgezondheid en SamenlevingRapport Raad voor Volksgezondheid en Samenleving
Lees ook
-
Armoede
ArmoedeKennis over armoede en de ontwikkeling van kinderen is belangrijk. Vooral als een gezin langdurig in armoede leeft, heeft dit invloed.
-
Cijfers over armoede in gezinnen
Cijfers over armoede in gezinnenVoor wieProfessionalsBeleidsmakersHoeveel gezinnen leven in armoede? Welke kinderen lopen meer risico op armoede, bijvoorbeeld door hun achtergrond?
-
Lokaal integraal samenwerken rond armoede
Lokaal integraal samenwerken rond armoedeVoor wieBeleidsmakersArmoede pak je het beste aan door brede samenwerking met maatschappelijke organisaties. Dat maakt de aanpak veel effectiever.
-
Opgroeien en opvoeden in armoede
Opgroeien en opvoeden in armoedeProfessionalsDeze publicatie beschrijft de situatie van kinderen in armoede en de gevolgen op hun welbevinden. En de beleving van kinderen in armoede wordt geschetst.