Ravijnjaar: hoe maken gemeenten de juiste keuzes?
In 2026 moeten alle gemeenten tezamen 2,4 miljard euro bezuinigen. Dit wordt ook wel het 'ravijnjaar' genoemd. Wat betekent dit voor het sociaal domein en het jeugdbeleid? En is het alleen een vloek of liggen er ook kansen? Het NJi biedt gemeenten een helpende hand.
Het NJi ziet dat gemeenten door de bezuinigingen voor pijnlijke keuzes staan. Hoe maken gemeenten de juiste keuzes en houden ze hun koers vast als tijd en geld steeds schaarser worden? Hoe bepalen gemeenten waar de bezuinigingen terechtkomen zonder daarbij investeringen in het sociaal domein en in de jeugd uit het oog te verliezen? Het NJi biedt onderbouwde kennis en pleit voor blijvende investeringen in de lokale pedagogische basis en preventie. Dit leidt op de korte termijn niet direct tot lagere kosten in bijvoorbeeld de jeugdhulp, maar de beschikbare kennis laat zien dat het wel zorgt voor duurzame resultaten. Ook biedt het mogelijkheden voor besparingen op de langere termijn.
Slimme oplossingen
Het NJi erkent dat het lastig is voor gemeenten om koersvast te blijven in deze financieel onzekere tijden. Het blijft belangrijk om creatief te denken. Er zijn voorbeelden van gemeenten die hierin kiezen voor slimme oplossingen, zoals het verbinden van partijen en initiatieven die al actief zijn in de wijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een betere samenwerking met huisartsen en onderwijsinstellingen.
Event op 16 april
Het NJi faciliteert als landelijk kennisinstituut de uitwisseling van kennis tussen beleidsmakers van gemeenten en biedt handvatten voor gemeenten om door het ravijnjaar te navigeren. Wil je meer weten over hoe gemeenten de juiste keuzes kunnen maken met het oog op het ravijnjaar? Kom dan op woensdag 16 april naar ons hybride event waarin het ravijnjaar centraal staat. Verschillende experts en beleidsmakers delen daar hun uitdagingen en geven inspirerende voorbeelden.
Meer informatie
Lees ook
-
De potentie van preventie
De potentie van preventieProfessionalsBeleidsmakersPreventie is een belangrijk doel van de Jeugdwet. De overheid ziet het als een manier om de zorgvraag van kinderen, jongeren en ouders te verminderen.
-
Hoe kom ik tot effectief jeugdbeleid?
Hoe kom ik tot effectief jeugdbeleid?Voor wieBeleidsmakersHoe zorg je als beleidsmaker bij een gemeente voor lokaal jeugdbeleid dat daadwerkelijk impact en effect heeft op de leefwereld van kinderen en jongeren?
-
Hoe versterk je als gemeente de pedagogische basis?
Hoe versterk je als gemeente de pedagogische basis?Voor wieBeleidsmakersHet gaat niet goed met steeds meer kinderen en jongeren. Hoe kun je als gemeente de omgeving verbeteren waarin zij opgroeien?
-
Regie in de samenwerking in het jeugddomein
Regie in de samenwerking in het jeugddomeinVoor wieBeleidsmakersRegievoeren doe je als gemeente samen met partners in andere domeinen. Hoe voer je regie over het netwerk en welke rollen zijn er?
Nieuwsbrief Jeugd
Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.
Pers
Ben je journalist? Dan kun je:
- je vraag stellen via pers [at] nji.nl (pers[at]nji[dot]nl)
- bellen met 030 - 23 06 349 (maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur)
- bellen met 06 - 25 66 07 57 (maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 17.00 uur)