Een groot deel van de jongeren met langdurige coronaklachten is niet in staat volledig naar school of werk te gaan. Ook voelen ze zich door hun klachten beperkt in hun sociale leven. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.
In juni 2024 ervaarde 3 procent van de jongeren nog langdurig klachten na een coronabesmetting. Bijna de helft van hen kan niet volledig meedoen op school of bij hun vervolgopleiding: 27 procent volgt minder lessen en 20 procent heeft zich volledig ziekgemeld of uitgeschreven.
75 procent van de werkende jongeren heeft geen baan waarbij ze kunnen thuiswerken. Van de jongeren die wel kunnen thuiswerken vindt de meerderheid dat prettig. Het lijkt erop dat jongeren thuiswerken als prettiger ervaren als ze zelf mogen beslissen over thuiswerken.
Geen energie voor sociaal contact
20 procent van de jongeren zegt door de klachten minder tot geen sociale contacten meer hebben. Het gaat daarbij om zowel vrienden als familie. Een veelvoorkomende reden is dat ze hier geen energie voor hebben. Ook zien ze minder mensen doordat ze aan minder sociale activiteiten meedoen op school, op het werk of bij de sportvereniging. Daarnaast zeggen jongeren dat ze goedbedoeld worden ontzien, maar zich daardoor ook buitengesloten voelen. Sommigen ervaren zelfs onbegrip van hun omgeving. Slechts enkelen zeggen juist een betere band te hebben gekregen met familie of vrienden.
Wat maakt jongeren gelukkig?
De onderzoekers vroegen de jongeren ook naar wat hen gelukkig maakt. Voor veel van hen heeft geluk te maken met relaties met vrienden en familie, gezelligheid en verbinding ervaren. Ook leuke dingen doen in hun vrije tijd, sporten en ontspannen zijn onderwerpen die jongeren vaak noemen.
Meer informatie
Lees ook
-
Opgroeien in de coronacrisis
Opgroeien in de coronacrisisThijs Tuenter en Marielle Balledux van het NJi vertellen wat de coronacrisis betekende voor kinderen en jongeren in Nederland.
-
Onderzoek naar gevolgen van de coronatijd voor kinderen, jongeren en gezinnen
Onderzoek naar gevolgen van de coronatijd voor kinderen, jongeren en gezinnenVoor wieProfessionalsBeleidsmakersEr zijn veel onderzoeken uitgevoerd naar de gevolgen van corona voor kinderen, jongeren en gezinnen.
-
Cijfers over coronavirus: opvoeden en opgroeien
Cijfers over coronavirus: opvoeden en opgroeienVoor wieProfessionalsBeleidsmakersLeven in een pandemie heeft op verschillende manieren invloed op het opvoeden en opgroeien van kinderen. Lees meer over mediagebruik, opvoeding en meer.
Nieuwsbrief Jeugd
Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.