Plus en min voor gezinnen in Miljoenennota

Het kabinet-Schoof presenteerde op dinsdag 16 september de rijksbegroting voor 2025. Lees hier een overzicht van de keuzes in de Miljoenennota die kinderen en gezinnen raken.

Om de bestaanszekerheid van Nederlanders te verbeteren, verlaagt het kabinet de inkomstenbelasting op lage en middeninkomens. De huurtoeslag en het kindgebonden budget gaat omhoog. Er komt een energiefonds voor steun aan huishoudens die hun energierekening niet kunnen betalen. Daar stopt het kabinet in 2025 en in 2026 60 miljoen euro in, op voorwaarde dat ook andere partijen aan het fonds bijdragen. Voor werkende ouders met hoge en middeninkomens wordt de kinderopvang goedkoper. Er blijft geld beschikbaar voor schoolmaaltijden.

Onderwijs

Voor het primair en voortgezet onderwijs komt er in het voorjaar van 2025 een Herstelplan kwaliteit onderwijs. Daarin zal de nadruk liggen op de basisvaardigheden: lezen, schrijven en rekenen. Voor 'goedbedoelde extra opdrachten voor scholen' is geen plek, aldus het kabinet. De aanpak van het lerarentekort wordt een belangrijk onderdeel van het herstelplan.

Het kabinet bezuinigt 155 miljoen euro op het programma School en Omgeving, voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Het programma blijft beschikbaar voor scholen met de hoogste onderwijsachterstanden. De regeling voor brede brugklassen is met ingang van 2025 afgeschaft. Een brede brugklas maakt het makkelijker voor leerlingen om over te stappen naar een passend schoolniveau, wat de onderwijskansen vergroot van leerlingen uit gezinnen met een lage sociaaleconomische status.

Ontplooien

Het kabinet schaft de subsidie voor de maatschappelijke diensttijd af. Daardoor krijgen jongeren minder gelegenheid om hun talenten te ontplooien en te ontdekken waar hun belangstelling ligt. De btw op onder meer cultuur, boeken en kranten gaat omhoog. Die worden daardoor moeilijker te betalen voor ouders met een laag inkomen. De hogere btw-heffing raakt ook kamplocaties, wat zomer- en schoolkampen duurder maakt. Het kabinet wil gemeenten en provincies verplichten om in iedere gemeente te zorgen voor een 'toekomstbestendige bibliotheek' waar mensen kunnen samenkomen, lezen, leren en kennismaken met cultuur.

Jeugdzorg

Het kabinet zet de uitvoering van de Hervormingsagenda Jeugd door. De aangekondigde extra bezuiniging van 511 miljoen euro op de jeugdzorg vervalt. Verder wil het kabinet de rechtspositie versterken van kwetsbare kinderen en ouders die te maken krijgen met een kinderbeschermingsmaatregel, zoals een uithuisplaatsing. In procedures moeten kinderen en ouders beter worden gehoord. Bijvoorbeeld door goede besluitvorming, rechtsbijstand in gerechtelijke procedures en het versterken van de rol van de kinderrechter. Daarvoor komt 25 miljoen euro beschikbaar.

Woningbouw

Het kabinet wil de woningbouw in Nederland stimuleren. Voor de komende vijf jaar trekt het daarvoor 5 miljard euro uit. Daarnaast komt er 2,5 miljard euro beschikbaar voor de infrastructuur in nieuwe wijken.

MiljoenennotaBericht ministerie van VWSBericht ministerie van OCWBericht ministerie van Justitie en Veiligheid

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.