Ouders positiever over mobieltjesverbod
Sinds 1 januari 2024 geldt er een verbod op mobieltjes op middelbare scholen. Steeds meer ouders zijn positief over het mobieltjesverbod in de klas. Ouders zijn minder positief over een verbod in de hele school. Dat blijkt uit een peiling van Ouders & Onderwijs onder 544 ouders.
In februari 2023 was 64 procent van de ouders voorstander van een mobieltjesverbod in de klas. Die groep is in 2024 flink gegroeid naar 81 procent. De steun voor een compleet verbod op mobieltjes in de hele school is ook gegroeid, maar minder sterk. 54 procent van de ouders staat daar positief tegenover. Ruim een jaar geleden was dat nog 36 procent. Op de meeste scholen zijn mobieltjes verboden in de klas, maar niet in de rest van het schoolgebouw.
Effecten van mobieltjesverbod
Uit het onderzoek blijkt dat ouders in het mobieltjesverbod vooral voordelen zien. 27 procent van de ondervraagde ouders benoemt dat hun kind zich door dit verbod beter kan concentreren in de klas. Verder ziet 28 procent van de ouders dat hun kind door het mobieltjesverbod meer sociale contacten heeft en makkelijker contact maakt met anderen. 17 procent van de ouders merkt op dat de sfeer in de klas is verbeterd na de invoering van het verbod.
Kinderen minder positief
Kinderen zijn minder positief over het mobieltjesverbod dan hun ouders. 45 procent van de kinderen staat achter het mobieltjesverbod in de klas, tegenover 81 procent van de ouders. Als je kijkt naar een verbod op de mobieltjes in het hele schoolgebouw, is de steun van jongeren met 17 procent erg laag.
Draagvlak
Het groeiend draagvlak onder ouders verbaast Vincent Fafieanie van het NJi niet. 'Het onderzoek maakt namelijk duidelijk dat veel ouders de positieve effecten van het mobieltjesverbod zien. Het draagvlak onder jongeren is aanzienlijk lager. Het is belangrijk dat kinderen op school en met hun ouders in gesprek blijven over het gebruik van hun smartphone en sociale media. En de invloed die dat heeft op hun dagelijks leven. Dat draagt bij aan draagvlak voor de gemaakte afspraken en aan het bewust omgaan met sociale media.'
Meer informatie
Lees ook
-
Geen mobiel in de klas op meeste scholen
Geen mobiel in de klas op meeste scholenVier op de vijf scholen voor voortgezet onderwijs hadden op 1 januari beleid tegen het gebruik van mobiele telefoons in de klas, blijkt uit een peiling.
-
'Telefoonverbod in klas niet enige oplossing'
'Telefoonverbod in klas niet enige oplossing'Nick van Hummel van het NJi vindt een telefoonverbod prima, maar ziet het niet als de enige oplossing voor onverantwoord schermgebruik.
-
OCW: Geen mobieltjes in de klas
OCW: Geen mobieltjes in de klasMobieltjes, tablets en smartwatches zijn vanaf 1 januari 2024 niet langer toegestaan in klassen in het voortgezet onderwijs.
-
De Jeugdkantine | 1. Sociale media
1. Sociale mediaDeze aflevering van podcast De Jeugdkantine gaat over sociale media, met als stelling: Mobieltjes zijn gif in de klas.
Nieuwsbrief Jeugd
Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.