Onderwijs kind met beperking onvoldoende

Nederland doet te weinig om de afspraken in het VN-mensenrechtenverdrag Handicap na te komen. Daardoor is bijvoorbeeld de toegankelijkheid van het Nederlandse onderwijs voor kinderen met een beperking niet voldoende. Dat stelt het VN-comité Handicap in een rapport.

Nederland ondertekende het verdrag acht jaar geleden en beloofde daarmee de rechten van mensen met een beperking te beschermen en hen te helpen om zonder belemmeringen mee te doen in de samenleving.

Het VN-comité zegt dat de toegankelijkheid van onderwijs, openbaar vervoer en de arbeidsmarkt voor mensen met een beperking in Nederland niet goed is. Ook stelt het comité dat de Nederlandse overheid niet genoeg controleert of wetten en de uitvoering daarvan passen bij de afspraken in het verdrag. Bovendien zijn er te grote verschillen tussen gemeenten als het gaat om de inclusie van mensen met een beperking.

Scholen zijn nog steeds niet altijd in staat om de ondersteuning te bieden die leerlingen met een beperking nodig hebben. Ook worden leerlingen vaak direct afgewezen door scholen zonder dat er onderzoek is gedaan naar redelijke aanpassingen. Over het algemeen kost het alle leerlingen met een beperking veel moeite om onderwijs te vinden dat bij hen past. Dit brengt hun recht op onderwijs in gevaar.

Nederland doet het slecht

'De algemene tendens is dat Nederland het slecht doet als het gaat om de gelijkwaardigheid van mensen met een beperking,' zegt Caroline Vink van het NJi. 'Bijvoorbeeld het recht op toegang tot voorzieningen en het gelijkwaardig mee kunnen doen in de samenleving. Als je daarbij specifiek kijkt naar kinderen en jongeren, zien we datzelfde beeld ook terug in artikel 23 van het Kinderrechtenverdrag over kinderen met een handicap. Dat artikel onderstreept het recht van kinderen om een volwaardig en zelfstandig leven te kunnen leiden.'

'Helaas constateerde ook het VN-Kinderrechtencomité al eerder dat rechten van kinderen met een beperking in Nederland niet nageleefd worden. De meest voor de hand liggende conclusie is om nu echt eens werk te maken van inclusie in het onderwijs.'

Meer informatie

Bericht IederinVN-RapportBericht NOS

Lees ook

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.