'Onderwijs in jeugdgevangenis schiet tekort'
Het onderwijs aan jongeren in de jeugdgevangenis schiet tekort. Ze krijgen niet altijd les op hun eigen niveau en examen doen gaat moeizaam. Dat blijkt uit een advies van de Onderwijsraad. 'Het is belangrijk dat deze jongeren onderwijs krijgen dat past bij hun leeftijd, niveau, talenten en capaciteiten', aldus Eva de Jong van het NJi.
Jongeren op scholen in justitiële jeugdinrichtingen (JJI's) krijgen niet altijd les op hun eigen niveau omdat deze scholen vallen onder het voortgezet speciaal onderwijs. Ook is het lesprogramma beperkt, zijn de materialen verouderd en zijn er te weinig groepsleiders, beveiligers en docenten. Daarnaast is het moeilijk om binnen de jeugdgevangenis examens te doen van het voortgezet onderwijs en het mbo. Door strenge verlofregels mogen jongeren echter vaak niet naar een andere locatie of school voor een examen.
Door het soms matige onderwijs in jeugdgevangenissen neemt volgens de Onderwijsraad de kans toe dat jongeren het na hun vrijlating moeilijk krijgen. Bijvoorbeeld met het doorgaan op school of bij het vinden van een baan.
Instroom, uitstroom en nazorg
De raad pleit voor meer flexibiliteit bij examens. Ook wil hij dat de drie ministeries waar de JJI-scholen mee te maken hebben, Justitie, Onderwijs en Volksgezondheid, beter samenwerken om zo het onderwijs en de zorg voor jongeren te verbeteren. Daarnaast moet de overheid de samenwerking tussen JJI-scholen en onderwijsinstellingen stimuleren bij de instroom, uitstroom en nazorg van jongeren. Hierdoor kunnen jongeren beter worden begeleid bij hun overgang naar en vanuit de jeugdgevangenis, wat hun kansen op onderwijs, werk en dagbesteding vergroot.
Goede begeleiding bij overstap
'Het is belangrijk voor de ontwikkeling van jongeren in jeugdgevangenissen dat zij onderwijs krijgen dat past bij hun leeftijd, niveau, talenten en capaciteiten', zegt Eva de Jong van het NJi. 'Maar vooral ook dat zij goed worden begeleid bij hun overstap naar school buiten de instelling en dat hun behaalde onderwijs- en stageresultaten erkend worden door de nieuwe school.'
'Zo kunnen deze jongeren ook na hun tijd in de jeugdinrichting onderwijs blijven volgen en voorkom je dat ze alsnog uitvallen. Of erger nog, terugvallen in de criminaliteit. Bijvoorbeeld omdat het door schuldenproblematiek of gebrek aan steun of een netwerk niet lukt om onderwijs te combineren met andere zaken in hun leven. Om het onderwijs voor deze jongeren te laten slagen, is een persoon die met de jongere het overzicht houdt en praktische steun en advies biedt een belangrijke voorwaarde. Dat is niet alleen voor de jongeren belangrijk. Hun onderwijssucces heeft ook een positieve impact op de samenleving.'
Meer informatie
Advies Onderwijs in justitiële jeugdinrichtingenIn het kort: Onderwijs in justitiële jeugdinrichtingenBericht TrouwBericht NU.nl
Lees ook
-
Vanuit geslotenheid naar het mbo
Vanuit geslotenheid naar het mboProfessionalsBeleidsmakersOver de overstap van jongeren vanuit het onderwijs in gesloten jeugdzorginstellingen en forensische centra jeugd naar het mbo.
-
Hoe ondersteun ik jongeren bij de overgang naar volwassenheid?
Hoe ondersteun ik jongeren bij de overgang naar volwassenheid?Voor wieProfessionalsAls professional kun je veel betekenen voor jongeren in de overgang naar volwassenheid. Hoe ziet goede ondersteuning er uit?
-
Cijfers over Justitiële Jeugdinrichtingen (JJI's)
Cijfers over Justitiële Jeugdinrichtingen (JJI's)Voor wieProfessionalsBeleidsmakersJJI is een gesloten instelling voor jongeren met jeugddetentie of een maatregel tot plaatsing in een JJI.
-
Jeugdwet en het jeugdstrafrecht
Jeugdwet en het jeugdstrafrechtJongeren van 12 tot 18 jaar vallen in principe onder het jeugdstrafrecht, volwassenen van 18 jaar of ouder onder het volwassenenstrafrecht. Lees hier meer.
Nieuwsbrief Jeugd
Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.