Minder kinderen fietsen naar school

Nederlandse kinderen gaan steeds minder vaak op de fiets naar school. De Fietsersbond vindt deze ontwikkeling zorgelijk en organiseert daarom samen met scholen, JOGG-professionals, gemeenten, ouders en buurtbewoners activiteiten die het actief naar school gaan stimuleren. Zo kijken ze samen met kinderen naar knelpunten op de weg naar school en organiseren ze challenges om lopen en fietsen naar school te bevorderen.

Uit eerder onderzoek van de Fietsersbond blijkt dat tussen de 30 procent en 50 procent van de ouders hun kinderen regelmatig met de auto naar school brengt. En een op de drie leerlingen fietst zelfs nooit naar school. Een belangrijke reden daarvoor is dat kinderen en ouderen zich minder veilig voelen op de fiets. Ook noemen ouders als reden om met de auto te gaan dat school te ver weg is of dat ze meteen kunnen doorrijden naar hun werk.

De dag starten op een gezonde manier

Gada Farag Nagi van het NJi: 'Uit dit onderzoek blijkt dat kinderen minder goed leren zelfstandig deel te nemen aan het verkeer. Daardoor kunnen ze minder genieten van de buitenlucht, blijven ze minder in beweging en doen ze minder waardevolle verkeerservaring op. Maar voor een gezonde en positieve ontwikkeling is het belangrijk dat kinderen tijdens het opgroeien deze ervaringen wél hebben. Bijvoorbeeld doordat je de dag start op een gezonde manier, door te bewegen in de buitenlucht. Tegelijkertijd is het belangrijk om er bewust van te zijn dat niet ieder kind beschikt over een fiets.'

Elkaar begrijpen en versterken

'Veel ouders kiezen ervoor hun kinderen met de auto naar school te brengen omdat de route niet veilig genoeg is. Dat roept bij mij de vraag op of er bij stadsplanning rekening is gehouden met kinderen en jongeren op de routes naar hun voorzieningen, zoals sportverenigingen en scholen. De school zou bij beleidsmakers kunnen aandringen op inclusievere en veiligere routes. Of het initiatief nemen een verkeersregelaar in te zetten in het verkeer rondom school. Maar ook samenwerkingen, bijvoorbeeld die van de Fietsersbond met verschillende wijkpartners en kinderen, zijn belangrijk om elkaar te begrijpen en elkaar te versterken. Zo kunnen we de fysieke en sociale leefomgeving aan elkaar verbinden met input van de kinderen zelf. Zij weten immers het beste wat zij nodig hebben.'

Meer informatie

Bericht FietsersbondFietsgemeente- enquête

Lees ook

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.