Meisjes voelen zich politiek niet gehoord
Meisjes en jonge vrouwen voelen zich wereldwijd uitgesloten van politieke participatie. Dat geldt ook voor Nederland. 41 procent van de Nederlandse meisjes en jonge vrouwen heeft bijvoorbeeld het vertrouwen in politieke leiders verloren. Dat blijkt uit onderzoek van Plan International.
93 procent van de ondervraagde meisjes en jonge vrouwen in Nederland voelt zich geremd in hun politieke participatie. Als oorzaken noemen ze bijvoorbeeld dat ze niet genoeg begrijpen van politieke zaken, dat politici hen niet inspireren, en dat politici niet luisteren naar meisjes en jonge vrouwen en niet praten over onderwerpen die voor hen belangrijk zijn. 28 procent houdt zich door het optreden van politici niet meer bezig met politieke kwesties. Daar staat tegenover dat 21 procent over het algemeen tevreden is met beslissingen van politieke leiders. Wereldwijd is dat slechts 11 procent.
Belangrijkste politieke kwesties
De belangrijkste politieke kwesties zijn volgens Nederlandse meisjes en jonge vrouwen vervuiling en klimaatverandering (59 procent), oorlog, geweld en criminaliteit (55 procent) en armoede en werkloosheid (54 procent). Mentale en fysieke gezondheid is voor 49 procent een belangrijk politiek aandachtspunt.
Deelnemen aan politieke activiteiten
72 procent van de Nederlandse respondenten neemt op een of andere manier deel aan politieke activiteiten. Die activiteiten zijn vooral stemmen, een petitie ondertekenen, en politieke kwesties volgen via sociale media of andere kanalen. Iets minder dan de helft is aangesloten bij een groep of organisatie, zoals een sportvereniging, een vrijwilligersorganisatie of een sociale of politieke appgroep.
Aan het onderzoek deden 29.000 meisjes en jonge vrouwen uit 29 landen mee. In Nederland zijn 1.000 meisjes en jonge vrouwen van 15 tot 24 jaar ondervraagd. Plan International deed het onderzoek in aanloop naar de Wereldmeisjesdag op 11 oktober.
Je gehoord voelen
'Je gehoord voelen is belangrijk voor alle jongeren, dus het is goed dat meisjes en jonge vrouwen zich daarover uitspreken', zegt Martijn Drost van het Nederlands Jeugdinstituut. 'Door corona is de betrokkenheid van jongeren bij de politiek en de samenleving gegroeid. De coronamaatregelen maakten politieke beslissingen in één klap persoonlijker en sneller voelbaar. Jongeren gingen zich meer uitspreken over de grote impact op hun leven. Daardoor voelen ze zich nu nog meer verbonden met de samenleving. Ze willen meer baas zijn van hun eigen toekomst. Het hoort bij hun ontwikkeling dat ze hun plek vinden in de maatschappij, maar dan willen ze ook dat die maatschappij bij hen past.'
Duurzaam beleid maken
Luisteren naar jongeren is ook voor de samenleving belangrijk, stelt Drost. 'Als je als beleidsmaker of besluitvormer met jongeren en jongvolwassenen aan tafel zit, ben je bezig met duurzaam beleid voor het hier en nu én voor de toekomst. Samen met jongeren kom je ook op innovatievere oplossingen. Ik merk dat steeds meer beleidsmakers daar de meerwaarde van zien.'
Bron: Plan International
Meer informatie
Bericht Plan InternationalFactsheet met Nederlandse resultaten
Lees ook
-
Jongere wil meepraten in gemeente
Jongere wil meepraten in gemeenteVier op de vijf jongeren in Nederland willen hun mening geven over dingen die zij belangrijk vinden in hun gemeente.
-
Jongeren willen meer gehoord worden
Jongeren willen meer gehoord wordenJongerenProfessionalsBeleidsmakersNa twee jaar corona hebben jongeren behoefte aan meer respect en tolerantie voor elkaar. Dit blijkt uit onderzoek van UNICEF Nederland.
-
Waarom jeugdparticipatie?
Waarom jeugdparticipatie?Jeugdparticipatie is om diverse reden belangrijk. Het NJi presenteert een overzicht over het belang van jeugdparticipatie. Lees meer informatie op deze pagina.
-
Hoe begin je als gemeente aan jeugdparticipatie?
Hoe begin je als gemeente aan jeugdparticipatie?Voor wieBeleidsmakersDoor samen met jongeren beleid vorm te geven worden oplossingen duurzamer en voelt iedereen zich nu én later betrokken.