Jongere wil meepraten in gemeente
Vier op de vijf jongeren in Nederland willen hun mening geven over dingen die zij belangrijk vinden in hun gemeente. Drie op de vier jongeren zeggen echter dat er nog nooit om hun mening is gevraagd en twee op de drie hebben het gevoel dat hun mening in hun gemeente helemaal niet meetelt. Dat blijkt uit een peiling die UNICEF Nederland hield onder ruim duizend jongeren.
Bijna alle ondervraagde jongeren vinden dat gemeenten naar hun mening moeten vragen. Belangrijke onderwerpen waar ze graag over willen meepraten zijn onder meer veiligheid op straat, sport en cultuur, onderwijs, gelijke kansen en chill- en speelplekken in de wijk.
Tieners op de basisschool willen vaker hun mening geven over dingen die zij belangrijk vinden in hun gemeente dan jongeren op de middelbare school. Meisjes willen iets vaker dan jongens meepraten.
Meer dan de helft van de jongeren weet niet welke mogelijkheden er in hun gemeente zijn om hun mening te geven. Van de jongeren die wél inspraak hebben gehad, vindt een grote meerderheid dat hun mening serieus is genomen.
Wees als gemeente creatief
'Dit onderzoek laat zien dat jongeren echt willen meedoen, meepraten en meebeslissen in hun gemeente', zegt Nikki Udo van het NJi. 'Dat is een belangrijke boodschap voor beleidsmedewerkers, maar ook voor wethouders in gemeenten. In de praktijk blijkt het voor hen vaak lastig om jongeren te werven voor bijvoorbeeld projecten of een jongerenpanel. Wanneer dat dan niet lukt, wordt er al snel gedacht: 'jongeren willen niet' en dan blijft het daarbij. Dit onderzoek laat zien dat het tegenovergestelde waar is. Denk niet te lang na, maar ga als gemeente gewoon aan de slag. Kijk wat wel en wat niet werkt en wees kritisch op hoe je jongeren werft. Met een berichtje op de gemeentewebsite ben je er niet. Ga bijvoorbeeld naar plekken waar jongeren zijn, wees creatief. En beter nog: schakel de hulp in van bijvoorbeeld jongerenwerkers én jongeren zelf.'
Bron: UNICEF Nederland
Meer informatie
Lees ook
-
Hoe bereid je de samenwerking met ervaringsdeskundigen voor?
Hoe bereid je de samenwerking met ervaringsdeskundigen voor?Voor wieProfessionalsVoor een succesvolle samenwerking met ervaringsdeskundigen is een goede voorbereiding belangrijk. Wat is daar voor nodig?
-
Hoe begin je als gemeente aan jeugdparticipatie?
Hoe begin je als gemeente aan jeugdparticipatie?Voor wieBeleidsmakersDoor samen met jongeren beleid vorm te geven worden oplossingen duurzamer en voelt iedereen zich nu én later betrokken.
-
Werk- en leertraject jongerenparticipatie
Werk- en leertraject jongerenparticipatieBeleidsmakersTien gemeenten kunnen meedoen aan het werk- en leertraject Democracy Reloading, gericht op duurzame jongerenparticipatie.