Daders van seksuele uitbuiting verschillen veel van andere criminelen. Zo zijn ze vaak nog jong en hebben ze bijna altijd een criminele ouder, broer, zus, partner of ex-partner. Dit vraagt om een gerichte aanpak, aldus de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen.
De Nationaal Rapporteur deed voor het rapport Brede blik op daderschap voor het eerst onderzoek naar de criminele carrières van daders van seksuele uitbuiting. Daaruit blijkt dat 52 procent van hen jonger dan 25 jaar is wanneer ze voor het eerst mensenhandel plegen. 24 procent van de daders pleegt opnieuw een mensenhandeldelict.
Veel van deze daders hebben een bredere criminele carrière waar mensenhandel een onderdeel van is. Ze hebben vaak geen opleiding afgemaakt. Ook hebben zij aanzienlijk vaker een criminele sociale omgeving. Zo heeft 89 procent minimaal één criminele ouder, broer, zus, partner of ex-partner. Vaak plegen die ook mensenhandel.
Gerichte aanpak
Omdat bij deze groep opvallend meer risicofactoren aanwezig zijn dan bij daders van andere criminaliteit, vraagt dit volgens de Nationaal Rapporteur om een gerichte aanpak. Bijvoorbeeld door bij bestaande of nieuwe interventies te kijken hoe je herhaling van mensenhandel kunt tegengaan. En door te bekijken welke personen in de naaste sociale omgeving van daders ook delicten plegen.
Reclasseringsorganisaties hebben op dit gebied expertise. Daarom roept de Nationaal Rapporteur op om capaciteit en middelen vrij te maken zodat deze organisaties kunnen onderzoeken welke interventies nodig zijn voor deze daders. Zo kan er specifiek gekeken worden naar wat een dader nodig heeft om niet opnieuw een delict te plegen.
Bron: Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen
Meer informatie
Bericht Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen KinderenRapport Brede blik op daderschap
Nieuwsbrief Jeugd
Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.
Lees ook
-
Voorlichting op school over seksuele uitbuiting
Voorlichting op school over seksuele uitbuitingVoor wieProfessionalsOp deze pagina vind je programma's en materialen voor op school om kinderen meer te leren over relaties en seksualiteit.
-
Rol gemeente bij aanpak seksuele uitbuiting
Rol gemeente bij aanpak seksuele uitbuitingVoor wieBeleidsmakersGemeenten spelen een belangrijke rol bij de integrale aanpak van seksuele uitbuiting. Hoe pak je deze problematiek aan?
-
Kennis en bewustwording van seksuele uitbuiting
Kennis en bewustwording van seksuele uitbuitingVoor wieProfessionalsBeleidsmakersMeer kennis van mensenhandel- en loverboyproblematiek bij professionals, onderwijs, wijkteams, politie en beleidsmakers is essentieel.
-
Aanpak door wijk- en gebiedsteams
Aanpak door wijk- en gebiedsteamsVoor wieProfessionalsBeleidsmakersMensenhandel beperkt zich niet alleen tot de Randstad. Alertheid is ten alle tijden belangrijk bij wijk- of gebiedsgerichte professionals. Lees hier meer informatie