Maatregelen kinderbescherming werken
Kinderbeschermingsmaatregelen dragen bij aan het welzijn van kinderen en de opvoedvaardigheden van ouders. Dat blijkt uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut en de Erasmus Universiteit Rotterdam.
In het onderzoek zijn 480 gezinnen met een kinderbeschermingsmaatregel anderhalf jaar gevolgd, vanaf het begin van de maatregel. 263 van die gezinnen zijn vergeleken met 263 gezinnen met vergelijkbare problemen die wel bij Veilig Thuis gemeld waren, maar waar geen kinderbeschermingsmaatregel was opgelegd.
De gezinnen waren vergelijkbaar wat betreft factoren als armoede en migratieachtergrond en de mate van kindermishandeling en huiselijk geweld in het gezin. Wel waren de problemen van de gezinnen met een kinderbeschermingsmaatregel ernstiger. Ouders en kinderen hadden bijvoorbeeld meer traumaklachten, het probleemgedrag van de kinderen was ernstiger en de ouders hadden meer opvoedstress.
Een kinderbeschermingsmaatregel is effectief, concluderen de onderzoekers. Het welzijn van ouders en kinderen verbetert. Ook de opvoedvaardigheden van de ouders nemen toe. De kindermishandeling in de gezinnen vermindert, maar houdt in de helft van de gezinnen niet helemaal op.
Jeugdbescherming verder ontwikkelen
'Met alle problemen in de jeugdbescherming is het fijn dat uit dit onderzoek blijkt dat de inzet van kinderbeschermingsmaatregelen een belangrijke bijdrage levert aan de aanpak van kindermishandeling', zegt Agnes Derksen van het Nederlands Jeugdinstituut. 'Tegelijkertijd gaat in veel gezinnen het geweld door. Er moet dus meer gebeuren. Het onderzoek biedt goede aanknopingspunten om de kind- en gezinsbescherming verder te ontwikkelen. De hulp voor gezinnen met een maatregel was vooral gericht op de problemen van het kind en de opvoedvaardigheden van de ouders. Terwijl de gezinnen zonder kinderbeschermingsmaatregel vooral hulp kregen voor de problemen van de ouders, bijvoorbeeld partnergeweld. De onderzoekers adviseren een integrale aanpak: combineer kinderbeschermingsmaatregelen met de aanpak van huiselijk geweld en andere problemen in het gezin. Ik denk dat dat een kans is om het effect van de kinderbescherming verder te vergroten. Want wanneer het lukt om het geweld in het gezin helemaal te stoppen, stijgt het welzijn van de ouders en kinderen bijna tot het gemiddelde niveau in Nederland. Ook dat laat dit onderzoek zien.'
Bron: Verwey-Jonker Instituut
Meer informatie
Bericht Verwey-Jonker InstituutRapport Hoe bescherm je kinderen als het thuis onveilig is?Infographic met onderzoeksresultaten
Lees ook
-
Met wie krijgt een gezin te maken bij zorgen over de veiligheid?
Met wie krijgt een gezin te maken bij zorgen over de veiligheid?Bij zorgen over de veiligheid in een gezin, kan het gezin te maken krijgen met verschillende instanties en professionals.
-
Hoe werk je in de jeugdbescherming goed samen met ouders en kinderen?
Hoe werk je in de jeugdbescherming goed samen met ouders en kinderen?Voor wieProfessionalsDe beslissing welke hulp je inzet heeft grote impact op een gezin. Een goede samenwerkingsrelatie is essentieel.
-
Kamer vraagt om betere jeugdbescherming
Kamer vraagt om betere jeugdbeschermingEr moet onderzoek komen naar concrete maatregelen die de rechtspositie van kinderen in de jeugdbescherming en hun ouders beschermen.
-
Inspecties: Jeugdbescherming is in crisis
Inspecties: Jeugdbescherming is in crisisDe overheid faalt in haar taak om kwetsbare kinderen te beschermen. Er is snel een crisisaanpak nodig, aldus de inspecties.