Kamer vraagt om betere jeugdbescherming
Er moet onderzoek komen naar concrete maatregelen die de rechtspositie van kinderen in de jeugdbescherming en hun ouders beschermen. Dat staat in een van de moties die de Tweede Kamer op 27 september heeft aangenomen.
Onlangs bleek uit een evaluatie van de Wet herziening kinderbeschermingsmaatregelen dat de rechtsbescherming van kwetsbare kinderen en hun ouders tekortschiet. Ook zijn er problemen rondom uithuisplaatsingen. Een van de maatregelen die Kamerlid Rens Raemakers (D66) voorstelt in zijn motie is dat kinderen onder de 12 jaar mogen meepraten over beslissingen over hen. Bijvoorbeeld over het perspectiefbesluit over de vraag of het kind kan terugkeren naar huis. Dit besluit moet getoetst worden bij de rechter en daarbij moeten het kind en ook de ouders betrokken en gehoord worden.
Crisisaanpak jeugdbescherming
Kamerlid Don Ceder (ChristenUnie) had een motie ingediend die de regering vraagt om met betrokken partijen te praten over een crisisaanpak voor de jeugdbescherming. Die motie is overgenomen door het kabinet, waardoor De Kamer er niet meer over hoefde te stemmen.
Volgens de motie moet de regering gaan praten over een crisisaanpak die handvatten biedt voor de rechtsspraak, gemeenten en jeugdbescherming om snel passende beslissingen te nemen. Belangrijk uitgangspunt is dat er samengewerkt wordt om een uithuisplaatsing te voorkomen. En wanneer het probleem bij de ouders ligt, bijvoorbeeld door een vechtscheiding, moet het mogelijk worden dat zij tijdelijk vrijwillig uit huis geplaatst worden.
Bron: Tweede Kamer
Meer informatie
Motie Kamerlid RaemakersMotie Kamerlid CederOverzicht ingediende moties over jeugdbescherming
Lees ook
-
NJi: WODC schetst herkenbaar beeld van jeugdbescherming
NJi: WODC schetst herkenbaar beeld van jeugdbeschermingDe evaluatie van de Wet herziening kinderbeschermingsmaatregelen laat zien dat de jeugdbescherming een fundamenteel andere aanpak vraagt, stelt het NJi.
-
'Betrek gezin beter bij uithuisplaatsing'
'Betrek gezin beter bij uithuisplaatsing'Het feitenonderzoek voor een gedwongen uithuisplaatsing is niet altijd zorgvuldig genoeg onderbouwd, zegt de inspectie.
-
'Recht is knelpunt bij uithuisplaatsing'
'Recht is knelpunt bij uithuisplaatsing'Het gebrek aan rechtsbescherming is het belangrijkste knelpunt voor gezinnen die te maken krijgen met een uithuisplaatsing.
-
Uithuisplaatsing: hoe zit het?
Uithuisplaatsing: hoe zit het?Wat is een uithuisplaatsing? Hoe lang duurt een uithuisplaatsing? Waar worden kinderen geplaatst? Hoe vaak gebeurt het?