Kostendelersnorm geldt pas vanaf 27 jaar

Thuiswonende jongeren tot 27 jaar tellen vanaf 1 januari niet meer mee voor de hoogte van de bijstand van hun ouders. De Eerste Kamer heeft op 29 november ingestemd met die wetswijziging.

De kostendelersnorm houdt in dat volwassenen die een woning delen een lagere bijstandsuitkering krijgen. Op dit moment geldt dat ook voor thuiswonende jongeren vanaf 21 jaar: de overheid gaat ervan uit dat zij bijdragen in de kosten van het huishouden. Door de wetswijziging vallen straks alleen jongeren vanaf 27 jaar onder de kostendelersnorm.

De wijziging maakt deel uit van het Breed Offensief. Dat is een wetsvoorstel dat is gericht op het aanpassen van de Participatiewet en andere wetten die betrekking hebben op arbeidsparticipatie. De meeste andere wijzigingen gaan pas op 1 juli in.

Bron van stress

De kostendelersnorm was een bron van stress voor gezinnen met bijstand, vertelt Ellen Donkers van het Nederlands Jeugdinstituut. 'Gezinnen kwamen voor een lastige keuze te staan op het moment dat een kind 21 jaar werd. Sommige ouders vroegen hun kinderen uit huis te gaan. Maar jongeren van 21 hebben daar vaak niet genoeg geld voor. En een woonplek vinden op de krappe woningmarkt is niet makkelijk. Sommige jongeren gingen zwerven van bank naar bank in hun vriendenkring. In het uiterste geval werden ze zelfs dakloos. De gemiddelde leeftijd waarop jongeren tegenwoordig uit huis gaan is 23,7 jaar. Dus die verschuiving van de kostendelersnorm naar 27 jaar is een logische stap.'

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Bericht ministerie van SZWToelichting op Breed Offensief