Kinderrechtentoets voor wetten en beleid
Een nieuwe Kinderrechtentoets moet beleidsmakers helpen om in beleid en wetgeving de belangen van kinderen mee te wegen. De Kinderombudsman heeft de Kinderrechtentoets op 10 december geïntroduceerd.
Het VN-Kinderrechtenverdrag verplicht Nederland om in alle wetten en regels rekening te houden met de kinderrechten. Het VN-Kinderrechtencomité riep Nederland in 2022 op hiervoor een Kinderrechtentoets te gebruiken. De Kinderombudsman heeft nu zo'n toets ontwikkeld.
Belangen in kaart brengen
De toets helpt beleidsmakers om de belangen van kinderen stap voor stap in kaart te brengen bij bestaande en nieuwe wetten en beleid. Het begint met de vraag of de wet of het beleid waar het om gaat direct of indirect de belangen van kinderen kan raken. Dan komt de vraag om welke belangen het gaat en hoe die te waarborgen zijn in het voorstel. Daarna volgt het in kaart brengen van andere belangen en de afweging van de verschillende belangen tegen elkaar. Daarbij wegen de belangen van kinderen zwaarder dan andere. De laatste stap is het verantwoorden van de gemaakte keuzes en de communicatie daarover.
Als voorbeeld noemt de Kinderombudsman de mogelijke uitbreiding van Schiphol. Een toename van de geluidsoverlast kan de ontwikkeling van kinderen in de omgeving schaden. Bijvoorbeeld doordat zij zich slechter kunnen concentreren op school.
Maatregelen beter afstemmen op kinderen
'De Kinderrechtentoets kan beleidsmakers helpen om maatregelen beter af te stemmen op wat kinderen nodig hebben op kansrijk en gezond op te groeien', zegt Nikki Udo van het Nederlands Jeugdinstituut. 'De toets kan helpen om negatieve gevolgen van wet- en regelgeving voor kinderen te voorkomen en positieve effecten juist te vergroten. Ook wet- en regelgeving die niet direct gericht is op kinderen kan op korte of lange termijn positief of negatief invloed hebben op hun leven. Daarom is het belangrijk dat beleidsmakers bij wet- en regelgeving rekening houden met de rechten en belangen van kinderen.'
Meer informatie
Lees ook
-
Kinderrechten en een veilige toekomst
Kinderrechten en een veilige toekomstSteeds vaker verplichten rechters landen of bedrijven tot klimaatactie. Dit heeft te maken met fundamentele mensenrechten.
-
Hoe begin je als gemeente aan jeugdparticipatie?
Hoe begin je als gemeente aan jeugdparticipatie?Voor wieBeleidsmakersDoor samen met jongeren beleid vorm te geven worden oplossingen duurzamer en voelt iedereen zich nu én later betrokken.
-
Werkvormen voor samenwerking met kinderen en jongeren
Werkvormen voor samenwerking met kinderen en jongerenVoor wieProfessionalsWelke werkvormen zijn er om kinderen en jongeren te betrekken en inspraak te geven bij zaken die hen aangaan?
-
Nederland scoort matig op KidsRights Index
Nederland scoort matig op KidsRights IndexDe positie van Nederland op de KidsRights Index is nauwelijks verbeterd en wat gezondheidszorg betreft flink verslechterd.
Nieuwsbrief Jeugd
Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.