Kindermisbruik gebeurt vooral thuis

Meer dan de helft van de gevallen van seksueel geweld tegen kinderen vindt plaats in een woning. Het is hiermee aannemelijk dat de dader vaak een familielid of bekende van het slachtoffer is. Dat meldt de Nationaal Rapporteur in de Monitor Seksueel geweld tegen kinderen 2018-2022.

Uit registratiecijfers van de politie blijkt dat het seksueel geweld tegen kinderen in een woning onder meer bestaat uit incest, verkrachting, sexting en aanranding. Veel verdachten van seksueel geweld tegen kinderen zijn jonger dan 21 jaar. Deze jonge verdachten maken vaak leeftijdsgenoten tot slachtoffer.

Het seksueel geweld tussen kinderen benadrukt volgens de Nationaal Rapporteur het belang van goede seksuele en relationele vorming voor alle kinderen. Zoals leren wat het betekent om respectvol met elkaar om te gaan, de grenzen van anderen te herkennen en te respecteren, en wat te doen wanneer anderen hun grenzen overschrijden. Scholen hebben hier volgens de rapporteur een belangrijke rol in.

België als inspiratie

Ook de multidisciplinaire aanpak en hulpverlening aan slachtoffers van seksueel geweld moet beter. De Nationaal Rapporteur adviseert de staatssecretaris van VWS de samenwerking tussen ziekenhuizen, GGD, ggz, politie en Slachtofferhulp Nederland te versterken. Daarbij kan de aanpak in België inspiratie bieden. Dat land boekte positieve resultaten met het oprichten van centraal gefinancierde, fysieke centra met inloopmogelijkheden, interne verhoorkamers en consultatieruimtes.

Bron: Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen

Meer informatie

Bericht en monitor Nationaal Rapporteur

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.