Kinderen willen dat politiek hen hoort

Kinderen vinden dat politici meer naar hen moeten luisteren. Dat blijkt uit een peiling onder 582 kinderen van 8 tot en met 14 jaar, in opdracht van Kinderpostzegels, Het Gehandicapte Kind en Jantje Beton.

De meeste kinderen weten dat de PVV in november de meeste stemmen kreeg in de verkiezingen voor de Tweede Kamer. 23 procent is tevreden met de verkiezingsuitslag en 23 procent is dat niet; 54 procent weet het niet.

Minder oorlog

De kinderen konden kiezen met welke onderwerpen de nieuwe regering aan de slag moet. Het belangrijkst vinden ze minder oorlog in de wereld (47 procent), het terugdringen van armoede in Nederland (40 procent) en zorgen dat mensen gezond en gelukkig leven. 29 procent wil dat het kabinet zorgt dat het klimaat zo min mogelijk opwarmt, terwijl 18 procent dat juist niet belangrijk vindt.

Landelijke kinderparticipatie

Volgens de initiatiefnemers van de peiling is het belangrijk dat de stem van kinderen doorklinkt in het formatieproces en de vorming van het regeerakkoord. Een kwart van de gemeenten betrekt kinderen al op een of andere manier bij beleid, maar op landelijk niveau ontbreekt kinderparticipatie, stellen de initiatiefnemers. Ze roepen informateur Ronald Plasterk en de politiek op om de rechten van kinderen een belangrijke rol te geven in het formatieproces en de komende regeerperiode.

Invloed op beslissingen op school

Nikki Udo van het Nederlands Jeugdinstituut staat achter de oproep aan landelijke politici om te luisteren naar kinderen. 'Maar volwassenen moeten dan ook wel iets doen met wat kinderen zeggen. Dat is niet alleen een opdracht voor landelijke politici, maar voor iedereen die deel uitmaakt van de leefwereld van kinderen. Bijvoorbeeld de school. Daar kunnen kinderen invloed hebben op beslissingen die hen aangaan. Scholen kunnen bijvoorbeeld een leerlingenraad instellen. Of ze kunnen klassenvergaderingen houden over dingen die op school voor kinderen belangrijk zijn. Zo ontstaat een mooie oefenplek voor kinderen om te leren hun mening te geven. En om te ervaren hoe het is als er naar je geluisterd wordt.'

Bron: Kinderpostzegels

Bericht KinderpostzegelsRapport Het kinderregeerakkoord

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.