Kamer probeert grip te krijgen op jeugdzorg
De Tweede Kamer heeft op 7 december achttien moties aangenomen, variërend van het versterken van de rechtspositie van kinderen en ouders tot meer centrale regie bij de contractering van zorg. De moties waren ingediend tijdens het commissiedebat op 29 november over de begroting van de ministeries van VWS en JenV voor 2022.
De Tweede Kamer diende tijdens het commissiedebat 26 moties in. Veel moties hebben betrekking op de regie in de jeugdzorg. Zo zijn moties aangenomen om een einde te maken aan bewezen ineffectieve jeugdzorg, en moties over het gericht inkopen van jeugdzorg en het bovenregionaal regelen van gespecialiseerde jeugdzorg.
Samen beslissen
Verschillende moties zijn gericht op het versterken van de positie van kinderen en ouders. Zo is een motie aangenomen over het beter verankeren van een richtlijn over samen beslissen over passende hulp bij de toewijzing van behandelingen.
Verder zijn er moties aangenomen over het jeugdzorgaanbod, zoals het stimuleren van het opzetten van gezinshuizen en het stoppen met gesloten jeugdzorg. Andere moties gaan over de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld over het terughalen van uitgetreden medewerkers in de jeugdzorg en jeugdbescherming. Het is nog onbekend of en hoe het kabinet alle moties gaat uitvoeren.
Transformatie
'Veel doelen die de Tweede Kamer wil realiseren, zijn herkenbaar en passen bij de eerder in gang gezette transformatie', zegt Rutger Hageraats, directielid van het Nederlands Jeugdinstituut. 'De Kamer zoekt een weg om de jeugdzorg te verbeteren. Meer aandacht voor de positie van ouders en kinderen bijvoorbeeld, en stoppen met jeugdzorg waarvan we weten dat die niet werkt. Het is begrijpelijk dat de Kamer met de instrumenten die zij heeft, zoals moties, probeert die verbetering vorm te geven. Het is echter wel lastig om te begrijpen welke rol de landelijke politiek in het gedecentraliseerde stelsel pakt met deze moties. En de moties behandelen enkel aspecten van de jeugdzorg. Wat we nodig hebben is een gedeelde visie op waar jeugdzorg nou eigenlijk voor bedoeld is. Wat verstaan we precies onder jeugdzorg en hoe past dat in het bredere jeugdbeleid van de gemeenten? En wat is effectieve jeugdzorg in dat verband? Het is primair de taak van de gemeenten en het professionele veld om die vragen samen te beantwoorden.'
Bron: Tweede Kamer
Meer informatie
Lees ook
-
NJi: Niet slingeren, maar transformatie doorzetten
NJi: Niet slingeren, maar transformatie doorzettenBeleidsmakersNieuwe beleidsmaatregelen om het jeugdstelsel op orde te brengen, helpen alleen als ze gebaseerd zijn op een gezamenlijke visie en een heldere koers.
-
Samenwerken aan jeugdvraagstukken
Samenwerken aan jeugdvraagstukkenVoor wieBeleidsmakersJe werkt als beleidsmaker aan hardnekkige jeugdvraagstukken. Je zult krachten moeten bundelen met andere organisaties. Hoe pak je dat aan?
-
Kwaliteitskompas: samen maken we het verschil voor kinderen en jongeren
Kwaliteitskompas: samen maken we het verschil voor kinderen en jongerenVoor wieBeleidsmakersBen jij beleidsmaker bij een gemeente, zorgaanbieder of in het onderwijs? Benut het Kwaliteitskompas om betere resultaten te bereiken.