Kabinet wil werken aan mentale gezondheid

Het kabinet wil de mentale gezondheid van Nederlanders bevorderen en bespreekbaar maken, en mentale klachten voorkomen, tijdig signaleren en verminderen. Dat is de kern van de aanpak Mentale gezondheid: van ons allemaal, opgesteld door de bewindslieden van VWS, OCW en SZW.

De aanpak is bedoeld voor alle Nederlanders, met specifieke aandacht voor jongeren en jongvolwassenen, werkenden en mensen in een kwetsbare positie. Het doel is dat jongeren lekker in hun vel zitten, dat werkenden met energie en plezier hun werk kunnen doen en dat kwetsbare mensen extra ondersteuning krijgen als ze die nodig hebben.

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat veel Nederlanders mentaal ongezond zijn, met name jongeren en jongvolwassenen. Dat veel mensen problemen hebben met hun mentale gezondheid is niet nieuw, maar corona heeft bestaande problemen verergerd en nieuwe problemen veroorzaakt. Zo ervaren scholieren steeds meer druk op school en hebben ongeveer 840.000 jongeren last van mentale klachten. Ook kampt een op de vijftien jongeren met een depressie.

Onderdeel van dagelijks leven

Het kabinet vindt het belangrijk dat de hele samenleving betrokken is bij het verminderen en voorkomen van mentale problemen. Ook moet de aanpak onderdeel zijn van het dagelijkse leven. De kabinetsaanpak richt zich dan ook nadrukkelijk op leefgebieden waar mentale gezondheid extra aandacht verdient, zoals in de buurt, op school, op het werk en online.

Om mentale gezondheid bespreekbaar te maken wil het kabinet met de doelgroep overleggen over wat de komende tijd nodig is, bijvoorbeeld met het Jongerenpanel Mentale Gezondheid. De aanpak zal daarnaast aansluiten bij bestaande initiatieven van bijvoorbeeld verschillende gemeenten en bij de stichting MIND Us.

Tegenslag is normaal

'Corona heeft ons opnieuw geleerd dat het leven niet maakbaar is', zegt Anita Kraak van het Nederlands Jeugdinstituut. 'Tegenslag hoort bij het leven. Mentale gezondheid gaat over hoe je daarmee omgaat. Kinderen en jongeren kunnen elkaar daarbij helpen en met volwassenen leren hoe ze dat kunnen doen. Hen daarbij ondersteunen vraagt iets van ons allemaal, of je nu ouder, leraar of jongerenwerker bent. Hoewel de nasleep van de coronapandemie dit nu extra van ons vraagt, lijkt daar in onze economisch gestuurde samenleving juist steeds minder ruimte voor te zijn.'

'Steeds meer jongeren gaan bijvoorbeeld gebukt onder prestatiedruk', vervolgt Kraak. 'En ongewild dragen we daaraan bij door kinderen individueel te stimuleren om optimaal te presteren en de beste versie van zichzelf te worden. Doordat we de hulpverlening vragen om te repareren wat niet perfect is aan het kind. Of doordat we bijles of faalangsttraining vanzelfsprekend zijn gaan vinden. Natuurlijk, als kinderen of jongeren hulp nodig hebben voor hun mentale problemen moet die beschikbaar zijn. Maar niet elke dip is een probleem waarvoor individuele hulp nodig is.'

Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)

Meer informatie

Bericht VWSKamerbrief over aanpak Mentale gezondheid: van ons allemaalAanpak Mentale gezondheid: van ons allemaal

Lees ook