'Kabinet, werk aan mentaal gezonde jeugd'

Stel een raad in van jongeren en experts om het kabinet te adviseren over het verbeteren van de mentale gezondheid van jongeren. Dat is de oproep van veertig organisaties aan het kabinet.

De mentale gezondheid van jongeren staat onder druk, blijkt uit allerlei onderzoeken. Maar er is geen structureel budget voor maatregelen om die mentale gezondheid te versterken, aldus de organisaties. En de zorgen van jongeren worden onvoldoende gehoord.

Structureel budget

Maak het bevorderen van de mentale gezondheid een prioriteit voor het kabinet, aldus de oproep. Stimuleer beschermende factoren en geef het onderwijs daarin een belangrijke rol. Pak risicofactoren in de samenleving aan en zorg voor goede en toegankelijke zorg. Reserveer hiervoor structureel budget. Ontwikkel een langetermijnvisie op het versterken van de mentale gezondheid, met concrete doelen. En laat je adviseren door jongeren en experts, bijvoorbeeld in de vorm van een adviesraad: een KopZorgenRaad.

Onafhankelijk team

Die raad moet volgens de organisaties bestaan uit een onafhankelijk, divers en multidisciplinair team, waar ook jongeren zitting in hebben. De raad moet minstens vier keer per jaar met het kabinet kunnen overleggen, en het kabinet gevraagd en ongevraagd adviseren.

Het initiatief tot de oproep komt van vijf jongerenorganisaties: het LAKS, JOB MBO, de Landelijke Studentenvakbond, het Interstedelijk Studenten Overleg en Door het Geluid. Hun oproep wordt ondersteund door onder meer 113 Suïcidepreventie, Ieder(in), Jeugdzorg Nederland en de Nationale Jeugdraad.

Duurzame aandacht voor welbevinden

Er is structurele aandacht nodig voor het welbevinden van jongeren, zegt ook Marielle Balledux van het Nederlands Jeugdinstituut. 'Die aandacht moet duurzaam zijn. Het heeft geen zin om steeds kortdurend in allerlei projecten iets aan hun welbevinden te willen doen.'

'Ook is het belangrijk dat we ons niet alleen richten op het welbevinden van individuele jongeren. Het is een gezamenlijke, maatschappelijke verantwoordelijkheid om te investeren in beschermende factoren. Zorg bijvoorbeeld dat jongeren zich gehoord voelen. Laat ze weten dat ze van waarde zijn in de maatschappij. Verder is natuurlijk bestaanszekerheid een beschermende factor. Zorg dat jongeren een dak boven hun hoofd hebben en een inkomen waar ze van kunnen leven.'

De stem van jongeren is onmisbaar als je wilt weten wat er nodig is om hun welbevinden te verbeteren, stelt Balledux. 'Maar realiseer je wel dat zij niet verantwoordelijk zijn voor de uitvoering. Dat is de verantwoordelijkheid van volwassenen – van beleidsmakers en de samenleving als geheel.'

Bron: Interstedelijk Studenten Overleg

Bericht Interstedelijk Studenten Overleg

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.