Kabinet pakt kinderarmoede aan

Het kabinet trekt structureel 120 miljoen euro uit voor de aanpak van geldzorgen, armoede en schulden. Het geld gaat onder meer naar financiële educatie ter voorkoming van geldzorgen en naar maatschappelijke organisaties die kinderarmoede proberen terug te dringen. Dat schrijft minister Carola Schouten voor Armoedebeleid aan de Tweede Kamer.

Het kabinet wil in 2025 het aantal kinderen dat in armoede leeft, halveren ten opzichte van 2015. Naast inkomensmaatregelen, zoals een hoger minimumloon en meer kindgebonden budget, zet het kabinet in op betere financiële educatie in het onderwijs. Het wil ervoor zorgen dat alle kinderen en jongeren via school financiële basiskennis krijgen die op de lange termijn geldzorgen en armoede tegengaan.

Ook komen er traineeships en stages voor kinderen en jongeren in armoede waarmee zij hun vaardigheden kunnen versterken en kansenongelijkheid wordt tegengegaan.

Kinderen kunnen minder meedoen

'Het is belangrijk dat er specifiek aandacht is voor het terugdringen van het groeiend aantal kinderen dat opgroeit in armoede', zegt Esther van Beekhoven van het NJi. 'We weten dat vooral langdurig opgroeien in armoede negatieve invloed heeft op de ontwikkeling van kinderen. Dat reikt verder dan het hebben van weinig geld. Kinderen kunnen minder meedoen, wonen in een minder veilige omgeving, zijn minder gezond, doen het minder goed op school en voelen zich minder waard. Vaak komen goed onderwijs, kunnen meedoen, sporten en muziek beoefenen in het geding. En juist dat is belangrijk.'

Nú al iets doen

'Financiële educatie is belangrijk ter preventie', vervolgt Van Beekhoven. 'Ook is het noodzakelijk dat het kabinet werkt aan een hoger minimumloon en meer kindgebonden budget. Tegelijkertijd kunnen we ook nú al iets doen. Zoals goed signaleren en het bieden van een goed overzicht van en een simpelere toegang tot regelingen. En kinderen en gezinnen ondersteunen door in te zetten op het versterken van een sociaal netwerk. Iedereen kan iets doen.'

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Meer informatie

Bericht ministerie van SZWKamerbrief

Lees ook