Jongerenakkoord roept op tot klimaatactie
Neem op korte termijn actie om de Nederlandse klimaatdoelen te halen. Dat is de oproep aan het kabinet in het Jongerenakkoord '25. Het akkoord is op 26 maart aangeboden aan minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei. Ali Karataş van het NJi: 'Dit akkoord is een kans om jongeren structureel te betrekken bij beleid dat hen raakt.'
Het kabinet schreef in zijn regeerakkoord zich aan de klimaatdoelen te houden. Maar de kans dat Nederland de klimaatdoelen voor 2030 haalt, is slechts 5 procent. De Jonge Klimaatbeweging heeft daarom samen met 28 andere jongerenorganisaties het Jongerenakkoord opgesteld: 42 beleidsvoorstellen die volgens het akkoord voldoende zijn om de klimaatdoelen weer binnen bereik te krijgen. Bijvoorbeeld een versnelde aanpak van slecht geïsoleerde woningen, maatregelen tegen voedselverspilling en een stop op fossiele subsidies.
Bestaanszekerheid van toekomstige generaties
Klimaatverandering is de grootste dreiging voor de bestaanszekerheid van jonge en toekomstige generaties, aldus het Jongerenakkoord. Als de politiek nu geen moeilijke keuzes maakt, krijgen toekomstige generaties te maken met de gevolgen. Te weinig klimaatbeleid is uiteindelijk veel duurder dan ambitieus klimaatbeleid, stelt het Jongerenakkoord.
De strijd tegen klimaatverandering is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de hele samenleving, zegt Ali Karataş van het NJi. 'Het is belangrijk dat we jongeren meer betrekken in beleids- en besluitvorming. Met het Jongerenakkoord laten jongeren zien dat zij op klimaatgebied een constructieve samenwerkingspartner zijn. Dit akkoord is ook een duidelijke oproep voor meer intergenerationele solidariteit. De politiek en beleidsmakers moeten nu radicale keuzes maken voor een gezonde, eerlijke en duurzame toekomst voor iedereen.'
Meer informatie
Lees ook
-
De betekenis van het klimaatthema voor opgroeien en opvoeden
De betekenis van het klimaatthema voor opgroeien en opvoedenHet klimaat een onderwerp waar niemand meer omheen kan. Het raakt het opgroeien en opvoeden op vier manieren.
-
Kinderrechten en een veilige toekomst
Kinderrechten en een veilige toekomstSteeds vaker verplichten rechters landen of bedrijven tot klimaatactie. Dit heeft te maken met fundamentele mensenrechten.
-
Pedagogiek van de hoop
Pedagogiek van de hoopDe pedagogiek van de hoop is een belangrijk concept in de literatuur over klimaat en het toekomstperspectief van jongeren.
-
Opvoeden in een opwarmend klimaat
Opvoeden in een opwarmend klimaatProfessionalsBeleidsmakersDe klimaatverandering wordt steeds zichtbaarder. In dit essay lees je wat dat betekent voor het opvoeden van kinderen en jongeren.